Τα εξαιρετικά λεπτά σωματίδια από την τριβή των εξαρτημάτων φρένων στα οχήματα θα καλύπτονται για πρώτη φορά από έναν κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον περιορισμό της συμβολής των οχημάτων στην ατμοσφαιρική ρύπανση, μια κίνηση που στοχεύει στη μείωση των τοξικών σωματιδίων στις αστικές περιοχές.
Ο επερχόμενος κανονισμός Euro 7, που πρόκειται να δημοσιευτεί το 2025, θα αναγκάσει τους κατασκευαστές οχημάτων να μειώσουν την ποσότητα των ρύπων, όπως τα οξείδια του αζώτου και τα οξείδια του θείου που εκπέμπονται από τα αυτοκίνητα.
Ενώ οι προηγούμενοι κανονισμοί Euro επικεντρώνονταν στις εκπομπές καυσαερίων, η επερχόμενη νομοθεσία θα επεκτείνει τις αρμοδιότητές της ώστε να συμπεριλάβει τα σωματίδια που εκπέμπονται από τα τακάκια των φρένων.
Η τριβή κατά το φρενάρισμα ενός οχήματος μπορεί να προκαλέσει τη διαρροή εξαιρετικά μικρών σωματιδίων από το τακάκι ενός φρένου. Το μικρό μέγεθος αυτών των σωματιδίων, τα οποία χωρίζονται μεταξύ PM10 (χονδροειδής σκόνη) και PM2,5 (λεπτή σκόνη), είναι ικανά να διεισδύσουν βαθιά στους πνεύμονες του ανθρώπου.
Τα βαρέα μέταλλα που εκλύονται μέσω της τριβής των φρένων μπορούν επίσης να καταλήξουν στο περιβάλλον, επηρεάζοντας αρνητικά το έδαφος και το νερό, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η υψηλή συγκέντρωση αυτών των σωματιδίων σε αστικές περιοχές μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα, στην ανάπτυξη ορισμένων μορφών καρκίνου και να αυξήσει τον κίνδυνο της νόσου του Alzeheimer, σύμφωνα με μελέτες.
Μια έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος εκτιμά ότι η χρόνια έκθεση σε σωματίδια είχε ως αποτέλεσμα περίπου 307.000 πρόωρους θανάτους στην ΕΕ το 2019. Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό στις αστικές περιοχές: ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαπίστωσε ότι το 96% των κατοίκων των πόλεων εκτίθενται σε επικίνδυνα σωματίδια πάνω από τα συνιστώμενα όρια.
Η μετάβαση σε ηλεκτρικά οχήματα θα εξαλείψει τις εκπομπές από την εξάτμιση των μηχανών εσωτερικής καύσης, και θα μειώσει την εκπομπή των σωματιδίων από τα φρένα χάρη στην «αναγεννητική πέδηση» – ένα μέσο ακινητοποίησης στο οποίο ο ηλεκτροκινητήρας επιβραδύνει το όχημα χωρίς τη χρήση φρένων.
Ωστόσο, τα ηλεκτρικά οχήματα δεν θα είναι απαλλαγμένα πλήρως από τις εκπομπές σωματιδίων, οι οποίες περιλαμβάνουν μικροσωματίδια από φρένα και τα ελαστικά. Σύμφωνα με μελέτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), τα βαριά ηλεκτρικά οχήματα, όπως τα ηλεκτρικά SUV, ενδέχεται να εκπέμπουν περίπου 3-8% περισσότερα PM2,5 από τα οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Αυτό οφείλεται στο επιπλέον βάρος του συστήματος μετάδοσης κίνησης σε σύγκριση με τα συμβατικά οχήματα.