Ευρωπαϊκή Κατάσταση Κλίματος 2022- Μέρος Ά

H Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής του ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus δημοσίευσε πρόσφατα την ετήσια έκθεση “Ευρωπαϊκή Κατάσταση Κλίματος για το 2022 (European State of the Climate 2022).  

Η έκθεση περιλαμβάνει μια σύντομη επισκόπηση του παγκόσμιου κλιματικού πλαισίου, μια πιο ολοκληρωμένη επισκόπηση των συνθηκών της Ευρώπης το 2022, αλλά και ειδικό κεφάλαιο για την Αρκτική ενώ παρέχει επίσης ενημερώσεις σχετικά με τη μακροπρόθεσμη εξέλιξη των βασικών δεικτών για το κλίμα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί και το 2022 ήταν το πέμπτο θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί. Σε αρκετές περιοχές του πλανήτη σημειώθηκαν θερμοκρασίες ρεκόρ για ακόμη μια χρόνια.

Στην Ευρώπη, το καλοκαίρι ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί, με 1,4°C πάνω από το μέσο όρο και 0,3–0,4°C πάνω από το προηγούμενο θερμότερο καλοκαίρι, του 2021. Το μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Ευρώπης επλήγη από συνθήκες παρατεταμένου καύσωνα και η θερμοκρασία στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε για πρώτη φορά πάνω από 40°C. Η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας στις θάλασσες της Ευρώπης ήταν η θερμότερη που έχει καταγραφεί.

Οι υψηλές θερμοκρασίες και η επίμονη έλλειψη βροχοπτώσεων προκάλεσαν σημαντική ξηρασία, η οποία στο απόγειό της επηρέασε το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Υπήρξε επίσης απώλεια ρεκόρ πάγου από παγετώνες στις Άλπεις, που ισοδυναμεί με 5 κυβικά km πάγου ή μέσο βάθος πάνω από 3,5 m πάγου στους παγετώνες. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία διευκόλυναν επίσης την εξάπλωση μεγάλων δασικών πυρκαγιών, με αποτέλεσμα το σύνολο του έτους να έχει τη δεύτερη υψηλότερη καμένη έκταση που έχει καταγραφεί σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Και οι δύο πολικές περιοχές, Αρκτική και Ανταρκτική. γνώρισαν επίσης ασυνήθιστα θερμές συνθήκες το 2022. Ο θαλάσσιος πάγος της Ανταρκτικής έφτασε στη χαμηλότερη ελάχιστη έκτασή του που έχει καταγραφεί για τον μήνα Φεβρουάριο. Αργότερα μέσα στο έτος, το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας σημείωσε τήξη ρεκόρ, με τουλάχιστον το 23% της έκτασής του να επηρεάζεται σε έναν από τους τρεις καύσωνες τον Σεπτέμβριο.

Αξιόλογα κλιματικά γεγονότα του 2022 (χάρτης)

Το 2022 σημειώθηκε: 

  • Το πιο ζεστό καλοκαίρι στην ιστορία
  • Ρεκόρ απωλειών παγετώνων στις ευρωπαϊκές Άλπεις
  • Ρεκόρ διάρκειας ηλιοφάνειας
  • Η 2η χαμηλότερη ροή ποταμών στα κλιματικά αρχεία
  • Η 2η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη καμένη έκταση από δασικές πυρκαγιές