Φονικές πλημμύρες στην Ιταλία • Τουλάχιστον 8 νεκροί

Τουλάχιστον 8 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους καθώς καταστροφικές πλημμύρες έπληξαν την περιοχή Εμίλια-Ρομάνια της Βόρεια Ιταλίας, όπως δήλωσαν οι Ιταλικές Αρχές την Τετάρτη 17 Μαΐου 2023.

Στην περιοχή καταγράφηκαν εως και 150 χιλιοστά βροχής μέσα σε διάστημα λίγων ωρών την Τρίτη 16 Μαΐου 2023.

Οι τοπικοί φορείς της Εμίλια-Ρομάνια ανέφεραν ότι οι τουλάχιστον 3 νεκροί βρέθηκαν στις πόλεις Φορλί, Τσεζένα και Τσεσενάτικο, ενώ ο αριθμός των αγνοουμένων είναι ακόμα αδιευκρίνιστος. Περισσότερα από 14 ποτάμια υπερχείλισαν στην περιοχή, αναγκάζοντας τους ανθρώπους σε πόλεις όπως η Τσεζένα να σκαρφαλώσουν στην οροφή των κτιρίων τους, όπου οι πυροσβέστες τους διέσωσαν με ελικόπτερα ή σωστικές λέμβους. Αρκετοί δρόμοι και σιδηροδρομικές συνδέσεις αποκλείστηκαν.

Μέσα στις πληγείσες πόλεις και η πόλη της Ραβέννα, κοντά στις ακτές της Αδριατικής. «Ήταν πιθανώς η χειρότερη νύχτα στην ιστορία της Ρομάνια», δήλωσε ο δήμαρχος της Ραβέννα, Μικέλε ντε Πασκάλ, στο δημόσιο ραδιόφωνο RAI, λέγοντας ότι 5.000 άνθρωποι είχαν εκκενωθεί μόνο από την πόλη κατά τη διάρκεια της νύχτας. «Η Ραβέννα είναι αγνώριστη από τη ζημιά που έχει υποστεί».

Είναι η δεύτερη φορά αυτόν τον μήνα που η Εμίλια-Ρομάνια πλήττεται από κακοκαιρία, μετά και τις καταστροφικές καταιγίδες στις αρχές Μαΐου 2023, όπου προκάλεσαν τον θάνατο ακόμη δύο ανθρώπων.

Οι καταρρακτώδεις βροχές στην περιοχή ακολούθησαν μετά από συνεχόμενους μήνες ξηρασίας, μειώνοντας έτσι την ικανότητά της απορρόφησης του νερού από τη γη με αποτέλεσμα να επιδεινωθούν οι επιπτώσεις των πλημμυρών.

Εικόνα 1. Εκτίμηση συνολικής βροχόπτωσης 3 ημερών από τις 14 μέχρι και τις 16 Μαΐου 2023 στην Ιταλία και περιοχές των Βαλκανίων. Πηγή δεδομένων: NASA/GPM.

Εικόνα 2. Πλημμυρισμένες περιοχές στην Τσεζένα της Ιταλίας, με χιλιάδες εκκενώσεις από πλημμυρισμένα σπίτια την Τρίτη 16 Μαΐου 2023. Πηγή εικόνας: IPA/BACKGRID.

Εικόνα 3. Στην πόλη Τσεζένα, στη περιοχή Εμίλια-Ρομάνια που επλήγη περισσότερο, οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να κολυμπήσουν στους πλημμυρισμένους δρόμους, περνώντας πάνω από βυθισμένα αυτοκίνητα και επιπλέοντα έπιπλα, για να φτάσουν σε υψηλότερο έδαφος. Πηγή εικόνας: Local Team.

Πηγές: GPM/NASA, Reuters