Φονικές πλημμύρες στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας • 14 νεκροί

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και αρκετοί ακόμη αγνοούνται, από τις χθεσινές πλημμύρες που σημειώθηκαν σε περιοχές που επλήγησαν από τον φονικό σεισμό του Φεβρουαρίου στην Τουρκία. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και επιζώντες του σεισμού που ζούσαν σε σπίτια με κοντέινερ.

Περισσότερα από 130 χιλιοστά βροχής καταγράφηκαν στην επαρχία Αντιγιαμάν και 111 χιλιοστά στη Σανλιούρφα, η οποία σημείωσε το ένα τρίτο της ετήσιας βροχόπτώσης τις τελευταίες δύο ημέρες (βλ εικόνα 1).

Ο πληθυσμός των δύο επαρχιών ανέρχεται σε περίπου 2.7 εκατομμύρια κατοίκους, οι οποίοι προσπαθούν ακόμη να ορθοποδήσουν μετά τους φονικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 48.000 ανθρώπους στην Τουρκία και άφησαν εκατομμύρια άλλους άστεγους.

Εικόνα 1. Εκτίμηση συνολικής βροχόπτωσης 4 ημερών από τις 12 μέχρι τις 15 Μαρτίου 2023 στην Τουρκία. Πηγή δεδομένων: NASA/GPM.

Εικόνα 2. Ειδική ομάδα δυτών σε επιχείρηση αναζήτησης και διάσωσης επιζώντων στη Σανλιούρφα. Πηγή εικόνας: Esber Ayaydin/Anadolu Agency.

Εικόνα 3. Άποψη της πλημμυρισμένης πόλης Σανλιούρφα, νοτιοανατολική Τουρκία. Πηγή εικόνας: AFP.

Πηγή δεδομένων: NASA, BBC, AFP