Φονικοί ανεμοστρόβιλοι στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο: Ευθύνεται η Κλιματική Αλλαγή;

Οι ανεμοστρόβιλοι που έπληξαν τις Κεντρικές και Νότιες ΗΠΑ αργά το βράδυ της 10ης Δεκεμβρίου 2021, ήταν αξιοσημείωτοι από πολλές απόψεις.

Οι καταιγίδες και οι ανεμοστρόβιλοι που παρήγαγαν ταξίδεψαν εκατοντάδες χιλιόμετρα και οι επιπτώσεις τους ήταν εκτεταμένες. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (NOAA) έχει επιβεβαιώσει 61 ανεμοστρόβιλους έως τις 18 Δεκεμβρίου. Και μόνο το γεγονός ότι ανεμοστρόβιλοι αυτής της έντασης έπληξαν τις ΗΠΑ στα τέλη του φθινοπώρου είναι αξιοσημείωτο.

Οκτώ πολιτείες – Κεντάκι, Αρκάνσο, Τενεσί, Μιζούρι, Ιλινόις, Τζόρτζια, Οχάιο και Ιντιάνα – ανέφεραν ανεμοστρόβιλους που σκότωσαν περισσότερους από 80 ανθρώπους και ισοπέδωσαν ολόκληρες κοινότητες.

Οι επιστήμονες της NOAA έχουν απαντήσει σε βασικές ερωτήσεις σχετικά με την πιθανή επίδραση της κλιματικής αλλαγής στους ανεμοστρόβιλους:

  • Μπορεί ένας συγκεκριμένος ανεμοστρόβιλος να συνδεθεί με την κλιματική αλλαγή;

Η απόδοση ενός συγκεκριμένου ανεμοστρόβιλου στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής παραμένει μια πρόκληση. Ωστόσο, μπορούμε να πούμε ότι οι υψηλότερες χειμερινές θερμοκρασίες που αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή προβλέπεται να δημιουργήσουν συνθήκες που κάνουν τους ανεμοστρόβιλους πιο πιθανούς.

Επειδή λιγότερο από το 10% των ισχυρών καταιγίδων παράγουν ανεμοστρόβιλους, είναι δύσκολο για τους επιστήμονες να βγάλουν συμπεράσματα σχετικά με τις διαδικασίες που οδηγούν στους ανεμοστρόβιλους και τις πιθανές συνδέσεις τους με την κλιματική αλλαγή. Επιπλέον, πρέπει να γίνει καλύτερη κατανόηση ορισμένων χαρακτηριστικών του περιβάλλοντος που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των ανεμοστρόβιλων και πώς αυτά θα μεταβληθούν στο μέλλον.

  • Πόσο ασυνήθιστοι είναι οι ανεμοστρόβιλοι τον Δεκέμβριο;

Η έρευνα της NOAA εκτιμά ότι η πιθανότητα εμφάνισης ανεμοστρόβιλου μια ημέρα Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ είναι 12-15%. Αντίθετα, η πιθανότητα ανεμοστρόβιλου στις αρχές Ιουνίου είναι 90%. Και παρόλο που δεν είναι τόσο συνηθισμένοι, οι ανεμοστρόβιλοι του Δεκεμβρίου μπορούν ακόμα να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές. Από το 1879, 22 ανεμοστρόβιλοι κατηγορίας EF-4 και EF-5 — οι πιο καταστροφικοί — σημειώθηκαν τον Δεκέμβριο.

  • Πώς συνέβαλαν οι θερμότερες θερμοκρασίες του χειμώνα στο ξέσπασμα του ανεμοστρόβιλου αυτού του Δεκεμβρίου;

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες συνέβαλαν στην ανάπτυξη καταιγίδων, οι οποίες τροφοδοτήθηκαν από ζεστές και υγρές αέριες μάζες από τον Κόλπο του Μεξικού. Αυτές οι καταιγίδες στη συνέχεια παρήγαγαν ανεμοστρόβιλους επειδή αναπτύχθηκαν σε ένα περιβάλλον όπου οι άνεμοι κοντά στο έδαφος ενισχύθηκαν σημαντικά.

 

Δορυφορική εικόνα από τον δορυφόρο GOES-16 της NOAA που ελήφθη στις 23:46 CST στις 10 Δεκεμβρίου 2021 κατά το ξέσπασμα ανεμοστρόβιλων στις Κεντρικές και Νότιες ΗΠΑ. Με έντονα μπλε-λευκά χρώματα αποτυπώνονται οι ηλεκτρικές εκκενώσεις που ανίχνευσε ο δορυφόρος μέσα σε 1 λεπτό.

 

  • Τι γνωρίζουν οι επιστήμονες για τη σχέση μεταξύ ακραίων καιρικών συνθηκών και κλιματικής αλλαγής;

Την τελευταία δεκαετία, οι επιστήμονες έχουν γίνει πολύ πιο επιδέξιοι στη χρήση νέων εργαλείων και αναλυτικών μεθόδων για να προσδιορίσουν εάν και πώς η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει πολλούς τύπους ακραίων καιρικών φαινομένων. Η εξελισσόμενη επιστήμη για τον προσδιορισμό του εάν τα γεγονότα επηρεάζονται ή προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο είναι γνωστή ως απόδοση ακραίων συμβάντων.

Συγκεκριμένα, τα ακραία φαινόμενα υψηλών θερμοκρασιών είναι πλέον κατανοητό ότι επηρεάζονται σημαντικά από την ποσότητα των αερίων του θερμοκηπίου που παράγονται από τον άνθρωπο. Η έρευνα δείχνει ότι και άλλοι τύποι ακραίων καιρικών συνθηκών, συμπεριλαμβανομένων των έντονων βροχοπτώσεων, των καταιγίδων και των δασικών πυρκαγιών επηρεάζονται επίσης από την κλιματική αλλαγή.

  • Τι λέει η επιστημονική βιβλιογραφία;

Τα τελευταία 10 χρόνια, η NOAA συνεργάζεται με την Αμερικανική Μετεωρολογική Εταιρεία (AMS) για να διερευνήσει πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τα ακραία καιρικά φαινόμενα όλων των ειδών. Η πιο πρόσφατη ετήσια έκθεση της AMS, Εξήγηση ακραίων γεγονότων από την προοπτική του κλίματος το 2020, παρουσιάζει την τρέχουσα κατάσταση της επιστήμης.