Γαλλία: Σε κατάσταση συναγερμού μετά την έντονη και μακρά περίοδο ξηρασίας • Ο ξηρότερος χειμώνας των τελευταίων 64 ετών

Μετά από ένα μήνα και πλέον χωρίς σημαντικές βροχοπτώσεις, η Γαλλία βρίσκεται πλέον σε κατάσταση συναγερμού. Σημειώνεται ότι έχουν περάσει 34 ημέρες από την τελευταία σοβαρή βροχόπτωση στη Γαλλία. Οι βροχοπτώσεις από την αρχή του έτους κυμαίνονται εως και 70-80% κάτω από το μέσο όρο της περίοδου 1999-2020, κυρίως σε περιοχές της Νοτιανατολικής Γαλλίας.

Εικόνα 1. Καθημερινή βροχόπτωση από την 1η Δεκεμβρίου μέχρι και τις πρώτες ημέρες του 3ου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου 2023 στη Γαλλία • france3-regions.francetvinfo.fr

Η στάθμη του νερού σε πολλές λίμνες και ποτάμια βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα για το μήνα Φεβρουάριο, μετά και την ξηρασία του περασμένου καλοκαιριού του 2022.

Εικόνα 2. Η στάθμη της λίμνης Montbel στη Νοτιοδυτική Γαλλία βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο για το μήνα Φεβρουάριο • © Pascal Dussol/FTV

Την Δευτέρα 20/02 τοπικοί αξιωματούχοι της Γαλλίας συναντήθηκαν για να εξετάσουν την κατάσταση ανά περιοχή. Το 2022 ήταν η θερμότερη χρονιά στα χρονικά για τη Γαλλία. Ανάλογα ρεκόρ θερμοκρασίας καταρρίφθηκαν και αλλού στην Ευρώπη, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ισπανία και την Ιταλία. Οι υψηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν συνθήκες ξηρασίας, από τις οποίες ακόμη δεν έχουν συνέλθει πολλές περιοχές.

Οι χιονοπτώσεις στις ιταλικές Αλπεις μειώθηκαν κατά 53%, ενώ η στάθμη του μεγαλύτερου ποταμού της Ιταλίας, του Πάδου, έχει πέσει κατά 61% σε σχέση με τα φυσιολογικά επίπεδα.

Μέτρα για την αντιμετώπιση της ξηρασίας

Στη Γαλλία, το πότισμα και η άρδευση έχουν ήδη περιοριστεί σε 87 δήμους στον νότο -ένα μέτρο που συνήθως εφαρμόζεται το καλοκαίρι και όχι τον χειμώνα- ενώ στις επερχόμενες συνεδριάσεις αξιωματούχων θα εξεταστεί η επέκταση αυτού του μέτρου, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Μπεσού. «Είναι πρωτοφανές» αυτή την εποχή του έτους, δήλωσε ο υπουργός στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Franceinfo. «Η Γαλλία βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού».

Πηγή δεδομένων: Copernicus, Météo-France, BBC, france3-regions.francetvinfo