Ένα πλήθος διπλωματών από σχεδόν 200 χώρες το Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021 κατέληξαν σε μια μεγάλη συμφωνία με στόχο την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, καλώντας τις κυβερνήσεις να επιστρέψουν το επόμενο έτος με πληρέστερα σχέδια για τον περιορισμό των εκπομπών θερμοκηπικών αερίων και παροτρύνοντας τα πλούσια έθνη να «τουλάχιστον διπλάσια» χρηματοδότηση έως το 2025 για την προστασία των πιο ευάλωτων εθνών από τους κινδύνους ενός θερμότερου πλανήτη.
Η νέα συμφωνία δεν θα λύσει από μόνη της την υπερθέρμανση του πλανήτη, παρά τις επείγουσες απαιτήσεις πολλών από τους χιλιάδες πολιτικούς και ακτιβιστές που συγκεντρώθηκαν στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα στη Γλασκώβη. Αφήνει άλυτο το κρίσιμο ερώτημα του πόσο και πόσο γρήγορα κάθε έθνος πρέπει να μειώσει τις εκπομπές του την επόμενη δεκαετία. Και εξακολουθεί να αφήνει πολλές αναπτυσσόμενες χώρες πολύ μακριά από τα κεφάλαια που χρειάζονται για να χτίσουν καθαρότερη ενέργεια και να αντιμετωπίσουν όλο και πιο ακραίες καιρικές καταστροφές.
Οι συνομιλίες υπογράμμισαν την πολυπλοκότητα της προσπάθειας να κατευθύνει πολλές χώρες, η καθεμία με τα ιδιαίτερα οικονομικά της συμφέροντα και την εσωτερική της πολιτική, να δράσουν από κοινού για το ευρύτερο καλό.
Αλλά η συμφωνία καθιέρωσε μια σαφή συναίνεση ότι όλα τα έθνη πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερα, άμεσα, για να αποτρέψουν μια καταστροφική αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Περιέγραψε συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ο κόσμος, από τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σχεδόν στο μισό έως το 2030 έως τον περιορισμό του μεθανίου, ενός άλλου ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου. Και θεσπίζει νέους κανόνες για να υποχρεώσει τις χώρες να λογοδοτήσουν για την πρόοδο που σημειώνουν ή αποτυγχάνουν.
Η τελική συμφωνία περιλαμβάνει την ανάγκη «σταδιακής μείωσης του άνθρακα», μια αποδυνάμωση ενός προηγούμενου κειμένου που ζητούσε «σταδιακή κατάργηση» του άνθρακα, του πιο “βρώμικου” ορυκτού καυσίμου. Ήταν μια αλλαγή που ζητήθηκε από την Ινδία. Η εκπρόσωπος της Ελβετίας, Simonetta Sommaruga, επέκρινε την αλλαγή, μαζί με διαπραγματευτές από τα Νησιά Μάρσαλ, το Μεξικό και άλλες χώρες.
«Δεν χρειάζεται να καταργήσουμε σταδιακά, αλλά να καταργήσουμε εντελώς», είπε η κ. Sommaruga, η οποία είπε ότι η αναφορά στον άνθρακα άλλαξε την τελευταία στιγμή, χωρίς καμία συμβολή από άλλες χώρες και δεν επιτρέπονται περαιτέρω αλλαγές. «Είμαστε απογοητευμένοι τόσο για τη διαδικασία όσο και για την αλλαγή της τελευταίας στιγμής. Αυτό δεν θα μας φέρει πιο κοντά στο στόχο του 1,5 βαθμού».
Οι επιστήμονες είπαν ότι τα έθνη του κόσμου πρέπει να διατηρήσουν τη μέση παγκόσμια άνοδο της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, σε σύγκριση με τη Βιομηχανική Επανάσταση, έως το 2100, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν την πιθανότητα ολοένα και πιο καταστροφικών κλιματικών καταστροφών, εξαφάνισης ειδών, λειψυδρίας και συγκρούσεων. Ο πλανήτης έχει ήδη θερμανθεί κατά 1,1 βαθμούς Κελσίου, σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.