Η Έκθεση για την κατάσταση του κλίματος το 2023 δόθηκε στη δημοσιότητα από την Αμερικανική Μετεωρολογική Ένωση (American Meteorological Society) στα τέλη Αυγούστου 2024. Για τη συγγραφή της εκτενούς έκθεσης 498 σελίδων συμμετείχαν 592 επιστήμονες από 59 χώρες.
Σύμφωνα με την έκθεση, το έτος 2023 χαρακτηρίστηκε από την υψηλότερη παγκόσμια μέση θερμοκρασία επιφάνειας που έχει καταγραφεί, υπερβαίνοντας το προηγούμενο έτος-ρεκόρ (2016) έως 0,17 °C.
Αποκλίσεις της παγκόσμιας επιφανειακής θερμοκρασίας (°C) σε σχέση με τον μέσο όρο των ετών 1991-2020. Βάσεις δεδομένων: NASA-GISTEMPv4, ECMWF-ERA5, JMA- JRA-55 αντίστοιχα
Το έτος 2023 ξεκίνησε σε φάση La Niña του φαινομένου της Νότιας Ταλάντωσης του Ειρηνικού Ωκεανού (ENSO), φάση που είχε υπερισχύσει κατά τη διάρκεια μεγάλου μέρους των προηγούμενων τριών ετών. Η φάση El Niño ξεκίνησε προοδευτικά τον Απρίλιο του 2023, η οποία έφτασε στο όριο που ήταν απαραίτητο για να χαρακτηριστεί ως ισχυρή μεταξύ του Αυγούστου και Οκτωβρίου του 2023.
Οι συνδυασμένες βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις του El Niño και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των αυξανόμενων επιπέδων των θερμοκηπιακών αερίων που παγιδεύουν θερμότητα στην ατμόσφαιρα συνέβαλε σε νέα ρεκόρ για πολλές βασικές κλιματικές παραμέτρους που αναφέρονται στην έκθεση.
Οι ατμοσφαιρικές συγκεντρώσεις των κυρίων αερίων του θερμοκηπίου της Γης – του διοξειδίου του άνθρακα, του μεθανίου και του υποξειδίου του αζώτου—όλες αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ. Η ετήσια παγκόσμια μέση συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αυξήθηκε στα 419,3±0,1 ppm, που είναι κατά 50 % μεγαλύτερη από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Η ετήσια αύξηση από το 2022 έως το 2023 ήταν 2,8 ppm, η τέταρτη υψηλότερη στα αρχεία από τη δεκαετία του 1960.
Συγκεντρώσεις (εβδομαδιαία στοιχεία με μπλε και τάση με μαύρο χρώμα στον αριστερό άξονα) και ετήσια μεταβολή (κόκκινο, δεξιός άξονας) του (a) CO2 διοξειδίου του άνθρακα (ppm), (b) CH4 μεθανίου (ppb) και (c) N2O υποξείδιο του αζώτου (ppb) που προέρχονται από το Παγκόσμιο Δίκτυο Αναφοράς Αερίων Θερμοκηπίου της NOAA. Για το υποξείδιο του αζώτου τα δεδομένα πριν από το 2000 είναι ανεπαρκή για τον ακριβή υπολογισμό του ρυθμού αύξησης.
Η ετήσια παγκόσμια θερμοκρασία στην ξηρά και στους ωκεανούς ήταν η υψηλότερη στα κλιματικά αρχεία που χρονολογούνται από το 1850, με τους τελευταίους επτά μήνες (από Ιούνιο έως Δεκέμβριο του 2023) να παρουσιάζει ο καθένας ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών.
Δεκάδες χώρες ανέφεραν ετήσια θερμοκρασιακά ρεκόρ ή έφτασαν κοντά σε επίπεδα ρεκόρ, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της ηπειρωτικής Ευρώπης σχεδόν στο σύνολό της (η θερμότερη στα χρονικά), της Ινδίας, και της Ρωσίας (δεύτερη θερμότερη), και του Καναδά (τρίτη θερμότερη). Ισχυροί, παρατεταμένοι, και εκτεταμένοι καύσωνες αναφέρθηκαν σε όλο τον κόσμο.