Η ακραία έλλειψη θαλάσσιου πάγου στον Κόλπο Χάντσον ασκεί πίεση στις πολικές αρκούδες

Σύμφωνα με τους οικολόγους, η ακραία έλλειψη θαλάσσιου πάγου στον καναδικό βορρά αυτόν τον χειμώνα είναι μια «έκκληση για αφύπνιση» για τους κινδύνους που ενέχει η κλιματική αλλαγή για τις πολικές αρκούδες.

Ο πάγος συνήθως αρχίζει να συσσωρεύεται στον Κόλπο Hudson τον Νοέμβριο, αλλά η περιοχή παραμένει σχεδόν εντελώς απαλλαγμένη από πάγο εν όψει θερμοκρασιών 6 °C πάνω από το μέσο όρο των τελευταίων 30 ετών. Στο βορειοδυτικό τμήμα του κόλπου, η έκταση παγοκάλυψης είναι εξαιρετικά περιορισμένη, με μόλις 13 % της περιοχής να καλύπτεται με πάγο. Φυσιολογικά κάθε χρόνο, το 70-80% αυτού του τμήματος του κόλπου καλύπτεται με πάγο στις αρχές Δεκεμβρίου.

Ως εκ τούτου, οι πολικές αρκούδες στέκονται στην ακτή περιμένοντας να σχηματιστεί πάγος για το κυνήγι της φώκιας. Ο κόλπος θα παγώσει τελικά αργότερα αυτόν τον χειμώνα, σύμφωνα με το Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου των ΗΠΑ. Οι ίδιοι αξιωματούχοι του Κέντρου λένε ότι πρόκειται για τη μικρότερη παγοκάλυψη στην περιοχή μετά το 2010 αυτή την εποχή του χρόνου.

Η έκταση του θαλάσσιου πάγου (με λευκό χρώμα) στον Κόλπο Hudson όπως καταγράφηκε από δορυφορικές μετρήσεις στις 30 Νοεμβρίου 2021. Πηγή: NSIDC

Κλιματική αλλαγή: Μείωση του θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής κατά περίπου 13% κάθε 10 χρόνια

Η κλιματική αλλαγή υποδηλώνει ότι μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα, σχεδόν όλες οι εναπομείνασες 26.000 πολικές αρκούδες στον κόσμο θα ωθηθούν στα όρια των ορίων της νηστείας τους.

Η απομακρυσμένη φύση των περιοχών κυνηγιού αρκούδων και το κόστος παρακολούθησης των αρκούδων σημαίνει ότι είναι δύσκολο να μετρηθεί με ακρίβεια πώς θα επηρεάσει τα ζώα η καθυστερημένη έλευση του ψύχους φέτος. Στο μεταξύ, η Brandon La Forest της WWF Canada λέει ότι μπορεί να υπάρξουν περισσότερες συγκρούσεις ανθρώπου-άγριας ζωής καθώς πεινασμένες αρκούδες περιπλανώνται στην κοινότητα των Inuit αναζητώντας τροφή. Ο αργός πάγος επηρεάζει και τους ανθρώπους της περιοχής γιατί δεν έχουν πρόσβαση στους κανονικούς κυνηγότοπους.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου στις Ηνωμένες Πολιτείες, η κατάσταση στην Αρκτική δεν είναι παντού ίδια, με την έκταση του θαλάσσιου πάγου γενικά να κυμαίνεται στο δέκατο χαμηλότερο επίπεδο για τον μήνα Νοέμβριο. Στη ρωσική πλευρά της Αρκτικής, η αύξηση του θαλάσσιου πάγου στη Βερίγγειο Θάλασσα είναι πάνω από το μέσο όρο, παγιδεύοντας πλοία στον πάγο και εμποδίζοντας τον εφοδιασμό σε πόλεις της Σιβηρίας.

Πηγή: newscientist.com