Η χιονοκάλυψη στην Ευρώπη τον Φεβρουάριο 2022

Στο βίντεο παρουσιάζονται ημερήσιοι χάρτες της έκτασης χιονοκάλυψης (λευκό χρώμα) και παγοκάλυψης (κίτρινο χρώμα) στην Ευρώπη τον Φεβρουάριο 2022 από δορυφορικές μετρήσεις.

Σε γενικές γραμμές, η χιονοκάλυψη ήταν μικρότερη από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα στο μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου, εκτός από τα Βαλκάνια και τη Σκωτία όπου οι χιονοπτώσεις ήταν συχνές και πυκνές. Η εκτεταμένη χιονοκάλυψη στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη στις αρχές του μήνα γρήγορα μειώθηκε, όπως διακρίνεται και στο βίντεο, και περιορίστηκε στη Ρωσία και τη Σκανδιναβία.

Στη Δυτική και την Ανατολική Ευρώπη η χιονοκάλυψη πλησίασε το χαμηλό των τελευταίων 17 ετών, με το χιόνι να περιορίζεται σε μεγάλα υψόμετρα στη Γαλλία, την Ιταλία και στην Ιβηρική Χερσόνησο.

Στη χώρα μας, η έκταση της χιονοκάλυψης ήταν αρχικά την πρώτη εβδομάδα του μήνα ήταν πάνω από τον μέσο όρο της τελευταίας 17 ετίας. Μετά τις 10 Φεβρουαρίου όμως μειώθηκε σημαντικά και ανέκαμψε την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου, κατά την κακοκαιρία “Bianca”.

Επιμέλεια γραφικών: Γιώργος Κύρος

Πηγή δεδομένων: IMS / NSIDC