Η χιονοκάλυψη στο Βόρειο Ημισφαίριο και στην Ευρώπη στα μέσα Νοεμβρίου 2022 - Καλυμμένη απο χιόνι στο σύνολο της η Ρωσία

Ιδιαίτερα αυξημένη παρουσιάζεται η χιονοκάλυψη στο Βόρειο Ημισφαίριο οδεύοντας προς το χειμώνα 2022-2023. Εκτεταμένη χιονοκάλυψη παρατηρείται σε περιοχές της Σιβηρίας, της Αλάσκας καθώς και στο σύνολο της Ρωσίας. Το 95% της Ρωσίας καλύπτεται πλέον απο χιόνι. Η έκταση της χιονοκάλυψης στο Βόρειο Ημισφαίριο μέχρι στιγμής είναι η 2η μεγαλύτερη τα τελευταία 17 χρόνια.

Στην Ευρώπη η χιονοκάλυψη (αν και αυξημένη σε σχέση με αυτή στις αρχές Νοεμβρίου), παρατηρείται αρκετά περιορισμένη στα μέσα προς τα τέλη του Νοεμβρίου του 2022. Εκτεταμένη χιονοκαλύψη εντοπίζεται κυρίως σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη, στην Ισλανδία καθώς και σε περιοχές της Νορβηγίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας, όπου έντονες χιονοπτώσεις έπληξαν την περιοχή της Στοκχόλμης τις τελευταίες ημέρες, καταγράφοντας πάνω απο μισό μέτρο φρέσκου χιονιού στην πρωτεύουσα της Σουηδίας.

Στη Νότια Ευρώπη η χιονοκάλυψη εντοπίζεται σε πολύ μεγάλα υψόμετρα και κυρίως στις Άλπεις, στα Πυρηναία και στα Καρπάθια Όρη. Στα Βαλκάνια η χιονοκάλυψη είναι ελάχιστη και περιορισμένη σε πολύ μεγάλα υψόμετρα.

Εικόνα 1. Χιονοκάλυψη – έκταση πάγου και θαλάσσιου πάγου στην Ευρώπη στις 22 Νοεμβρίου 2022. Δεδομένα από: NSIDC

Αυξημένη χιονοκάλυψη παρατηρείται στη Βόρεια Αμερική και κυρίως στην περιοχή των μεγάλων λιμνών, όπου οι σφοδρές χιονοπτώσεις των τελευταίων ημέρων με το μηχανισμό του Lake Effect, επέφεραν μέχρι και 2μ φρέσκου χιονιού σε διάστημα 2-3 ημερών σε περιοχές του Μπάφαλο!

Εικόνα 2. Χιονοκάλυψη – έκταση πάγου και θαλάσσιου πάγου στην Βόρεια Αμερική στις 22 Νοεμβρίου 2022. Δεδομένα από: NSIDC

Πηγή δεδομένων: NSIDC