Η Διώρυγα του Παναμά πλήττεται συχνά από επεισόδια ξηρασίας

Η περίοδος μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου ορίζεται ως περίοδος ξηρασίας για τον Παναμά, αν και σημειώνονται παροδικές βροχοπτώσεις. Από το 2019 όμως, οι βροχοπτώσεις αυτή την περίοδο του έτους έχουν περιοριστεί σημαντικά, κάτι που μειώνει τα αποθέματα γλυκού νερού.

Η Διώρυγα του Παναμά αποτελείται από ένα πολύπλοκο σύστημα μεταβολής του ύψους του νερού, με κλιμακωτές βαθμίδες που ανυψώνουν τα πλοία έως 26μ πάνω από το μέσο επίπεδο της θάλασσας. Αυτές οι βαθμίδες τροφοδοτούνται με 200 εκατομμύρια λίτρα γλυκού νερού από δύο ταμιευτήρες που γεμίζουν από νερό της βροχής.

Το 2019, τα αποθέματα γλυκού νερού στους δύο ταμιευτήρες μειώθηκαν σε μόλις 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα – πολύ χαμηλότερα από τα 5,25 δισεκατομμύρια που απαιτούνται για την ομαλή λειτουργία του καναλιού.

Τον φετινό Μάρτιο οι Aρχές του Παναμά αναγκάστηκαν να περιορίσουν τον αριθμό των φορτηγών πλοίων τύπου Neopanamax που διέρχονται από τη διώρυγα εξαιτίας της ξηρασίας. Η στάθμη των δύο τεχνητών ταμιευτήρων έπεσε 7μ κάτω από τα κανονικά επίπεδα στις 21 Απριλίου 2023.

Ωστόσο, η κρίση του νερού στον Παναμά δεν επηρεάζει μόνο τη διώρυγα. Η έλλειψη γλυκού νερού οδήγησε σε προβλήματα εφοδιασμού σε αρκετές περιοχές του Παναμά και προκάλεσε αρκετές διαμαρτυρίες. Το επικείμενο φαινόμενο El Niño μέσα στο 2023 αναμένεται να επιδεινώσει περαιτέρω τα προβλήματα έλλειψης νερού στον Παναμά.

Πηγή: Euronews