Η Ελλάδα πιο κρύα περιοχή από περιοχές κοντά στον Βόρειο Πόλο την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022

Έντονη κακοκαιρία με χιονοπτώσεις και πολικές θερμοκρασίες, επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα και η Τουρκία πλήττονται από δριμύ ψύχος, ενώ τις προηγούμενες ημέρες η κακοκαιρία «Ελπίδα» άφησε μεγάλη ύψη χιονιού στην ανατολική ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα πέριξ του Αιγαίου.

Κύριο χαρακτηριστικό του καιρού μετά το πέρας των χιονοπτώσεων, είναι το δριμύ ψύχος, κυρίως νωρίς το πρωί και λόγω του ανέφελου ουρανού όπου σε συνδυασμό με το φρέσκο χιόνι δημιούργησαν συνθήκες έντονης θερμοκρασιακής αναστροφής σε κλειστές πεδιάδες και οροπέδια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το πρωινό της 26ης Ιανουαρίου του 2022 πολλές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας να καταγράψουν θερμοκρασίες και κάτω των -15 °C.

Ειδικότερα, ο αυτόματος μετεωρολογικός σταθμός του Ε.Α.Α/meteo.gr στο Λευκοχώρι Φθιώτιδας, στα 133μ υψόμετρο, κατέγραψε νωρίς το πρωί ελάχιστη θερμοκρασία -18.1 °C, μια τιμή χαμηλότερη και από καταγραφές σε περιοχές αρκετά χιλιόμετρα βορειότερα του Αρκτικού κύκλου.

Όπως φαίνεται και στον χάρτη, το Λευκοχώρι Φθιώτιδας μια πεδινή περιοχή της Κεντρικής Ελλάδος, κατέγραψε σήμερα ελάχιστη θερμοκρασία κατά 8.6°C χαμηλότερη απ’ ότι το Hornsund στο Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας, με την απόσταση που χωρίζει τις δύο περιοχές να είναι περίπου 4.300km.