Εν μέσω της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, ολοένα και περισσότερα κράτη ανοίγουν ξανά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας που βασίζονται στην καύση του άνθρακα. Τα περιβαλλοντικά πρωτόκολλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι στόχοι για μείωση των εκπομπών θερμοκηπικών αερίων μπαίνουν στον πάγο, και πώς θα μπορούσε άλλωστε να γίνει διαφορετικά όταν μερικά από ισχυρότερα κράτη του πλανήτη δεν γνωρίζουν αν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στη ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος τον χειμώνα 2022-2023.
Ήδη οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος είναι αρκετά ανησυχητικές, με την Ελλάδα να ανακοινώνει πρώτη υπέρογκες αυξήσεις στην προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος. Επίσης βρετανικά νοικοκυριά ενημερώθηκαν την Παρασκευή 26/8 ότι οι λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου θα αυξηθούν από την 1η Οκτωβρίου 2022 κατά 80%. Το λεγόμενο ανώτατο όριο της τιμής της ενέργειας ορίστηκε στις 3.549 £ (4.189 $) ετησίως, από £1.971 τους τελευταίους έξι μήνες και £1.277 τον περασμένο χειμώνα.
Από την άλλη, οι πολιτικοί της βρετανικής κυβέρνησης διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει τίποτα ανησυχητικό. «Τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και η βιομηχανία μπορούν να είναι σίγουροι ότι θα λάβουν την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο που χρειάζονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα», δήλωσε η Downing Street νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. «Αυτό συμβαίνει επειδή έχουμε ένα από τα πιο αξιόπιστα και διαφορετικά ενεργειακά συστήματα στον κόσμο».
Το πρόβλημα της αύξηση των τιμών δεν είναι το μόνο που ανησυχεί τους διαχειριστές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, αλλά υπάρχει η εκτίμηση ότι δεν θα υπάρχει επάρκεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Μια βασική ανησυχία είναι τι θα συμβεί εάν οι ευρωπαϊκές χώρες εισαγάγουν πολιτικές ζητιάνου-γείτονα, τερματίζοντας τις διασυνοριακές ροές ηλεκτρικής ενέργειας, όπως έχει ήδη δηλώσει η Νορβηγία ότι εξετάζει.
Ένα άλλο θέμα είναι πόση κατανάλωση μπορεί να μειωθεί εάν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τις αυξημένες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
Ο διαχειριστής του φινλανδικού δικτύου, σε ένα σπάνιο παράδειγμα του είδους της διαφάνειας που χρειάζεται, είπε στους πολίτες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα να προετοιμαστούν για τις ελλείψεις αυτόν τον χειμώνα. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν καθήκον να ξεκαθαρίσουν με τους ψηφοφόρους τους το μέγεθος της επερχόμενης κρίσης. Η ελαχιστοποίηση της κλίμακας του προβλήματος ή, ακόμη χειρότερα, η προσποίηση ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, δεν θα διατηρήσει την παροχή ρεύματος αυτόν τον χειμώνα.