Μια νέα μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Theoretical and Applied Climatology από Έλληνες επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με τίτλο «Χωρική και χρονική ανάλυση του Δείκτη Κλιματικών Συνθηκών Διακοπών (HCI) για αστικούς και παραθαλάσσιους προορισμούς στην Ελλάδα».
Η εργασία εξετάζει την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην καταλληλότητα του κλίματος για τον τουρισμό στην Ελλάδα, έναν από τους πιο δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς παγκοσμίως. Χρησιμοποιώντας τον Δείκτη Κλιματικών Συνθηκών Διακοπών (HCI) για αστικές και παραθαλάσσιες περιοχές, η έρευνα αναλύει τις ιστορικές τάσεις από το 1981 έως το 2023 και προβλέπει τις μελλοντικές συνθήκες υπό τρία σενάρια κλιματικής αλλαγής (SSP1-2.6, SSP2-4.5 και SSP5-8.5) για την περίοδο 2025–2099.
Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν πτωτική τάση του HCI, ιδιαίτερα κατά τον Ιούνιο, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας και των μεταβαλλόμενων κλιματικών συνθηκών. Οι αστικοί προορισμοί, όπως η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα και περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, παρουσιάζουν σημαντική μείωση της καταλληλότητας για τουρισμό, με τους δείκτες HCI να υποβαθμίζονται από «Πολύ Καλές» σε «Καλές» ή ακόμη και «Οριακές» συνθήκες. Στους παραθαλάσσιους προορισμούς, οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρούνται στα Ιόνια Νησιά, το Νότιο Αιγαίο και τις παράκτιες περιοχές νότια της Θεσσαλονίκης, κυρίως στις αρχές του καλοκαιριού. Ωστόσο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, οι αλλαγές είναι μικρότερες, με τις συνθήκες να παραμένουν σχετικά σταθερές.
Οι μελλοντικές προβολές δείχνουν περαιτέρω επιδείνωση της κλιματικής καταλληλότητας για τον τουρισμό υπό όλα τα σενάρια. Ακόμα και στο αισιόδοξο σενάριο SSP1-2.6, το οποίο προϋποθέτει σημαντικές μειώσεις των παγκόσμιων εκπομπών, οι τιμές του HCI για αστικούς και παραθαλάσσιους προορισμούς παρουσιάζουν μείωση, ιδιαίτερα κατά τον Ιούνιο. Στο πιο απαισιόδοξο σενάριο SSP5-8.5, η υποβάθμιση είναι πιο έντονη, με τις αστικές περιοχές να μεταβαίνουν σε «Οριακές» συνθήκες, ενώ οι παραθαλάσσιες περιοχές υποβαθμίζονται σε «Αποδεκτές» ή «Καλές» μέχρι το τέλος του αιώνα. Αξιοσημείωτο είναι ότι η πιο απότομη μείωση αναμένεται την επόμενη δεκαετία, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη άμεσων μέτρων προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.
Η μελέτη επισημαίνει τη σημαντική ευαλωτότητα του ελληνικού τουριστικού τομέα στην κλιματική αλλαγή, ειδικά λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας τους καλοκαιρινούς μήνες, των ακραίων θερμικών επεισοδίων, και των πιθανών μεταβολών στα εποχιακά πρότυπα. Τα αποτελέσματα τονίζουν την ανάγκη για έγκαιρα μέτρα μετριασμού και προσαρμογής, όπως η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, η υιοθέτηση τεχνολογιών εξοικονόμησης νερού και η προώθηση βιώσιμων τουριστικών πρακτικών. Αυτές οι στρατηγικές είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της ελκυστικότητας της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού και τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης οικονομικής της βιωσιμότητας σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα.
Πηγή: Spatiotemporal analysis of Holiday Climate Index for urban and beach destinations in Greece