Η καμένη περιοχή από την πυρκαγιά στο Ροδάκινο (2 Ιουλίου 2022) από τον δορυφόρο

Η καμένη έκταση από την πρόσφατη πυρκαγιά στο νότιο Ρέθυμνο εμφανίζεται σε εικόνες του  δορυφόρου Sentinel-2, ο οποίος πέρασε πάνω από την δυτική Κρήτη το μεσημέρι της Δευτέρας 4 Ιουλίου. 

Στην πρώτη εικόνα αποτυπώνεται η καμένη έκταση σε σκούρο χρώμα όπως ξεχωρίζει από την υπόλοιπη μορφολογία του εδάφους και τη βλάστηση (με κόκκινο), μέσα από συνδυασμό συχνοτήτων στο υπέρυθρο.
Η δεύτερη εικόνα αποτελεί προϊόν επεξεργασίας για την καλύτερη οπτικοποίηση των καμένων εκτάσεων και προέρχεται από συνδυασμό συχνοτήτων από το ορατό και υπέρυθρο φάσμα.

Οι χάρτες αποτελούν προϊόν επεξεργασίας δεδομένων Copernicus  από το climatebook 

Η φωτιά, εκδηλώθηκε στην περιοχή ανάμεσα στο Ροδάκινο και στη Σούδα του Πλακιά το πρωί του Σαββάτου 2/7/22 ενώ στην περιοχή έπνεαν άνεμοι έντασης 40 km/h με ριπές 70 km/h, σύμφωνα  με τον αυτόματο μετεωρολογικό σταθμό του EAA/Meteo στον Πλακιά. Στην κατάσβεση του μεγαλύτερου μέρους της αργά την ίδια ημέρα, συνέβαλαν εναέρια και επίγεια μέσα πυρόσβεσης, δυνάμεις πυροσβεστικής και εθελοντών. Η καμένη έκταση υπολογίζεται περίπου στα 450 στρέμματα χορτολιβαδικών εκτάσεων και καλλιεργειών και απείλησε κατοικίες και επιχειρήσεις, ενώ στην ίδια περιοχή είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά και το 2010.

Η δασική πυρκαγιά στο Ροδάκινο αποτελεί την πρώτη μεγάλη πυρκαγιά της αντιπυρικής περιόδου που λαμβάνει χώρα στην πολύπαθη νότια Κρήτη, πολλές περιοχές της οποίας δοκιμάζονται κάθε χρόνο με πλήθος πυρκαγιών. Στις ευνοϊκές πυρο μετεωρολογικές συνθήκες τις περιοχής συμβάλουν πέρα από τους θυελλώδεις τοπικούς ανέμους και το ανάγλυφο  οι περίοδοι ανομβρίας και η τάση ερημοποίησης, παράγοντες οι οποίοι επιδεινώνονται με την κλιματική αλλαγή