Η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε Αμερική και Ευρώπη οδηγεί σε περισσότερους τυφώνες

Μια μελέτη της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA) που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Advances, αποκαλύπτει μια αναπάντεχη επίπτωση της μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε Βόρεια Αμερική και Ευρώπη.

Η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης τις τελευταίες 4 δεκαετίες, έχει συμβάλει στην αύξηση του αριθμού των τροπικών κυκλώνων στη λεκάνη του Βόρειου Ατλαντικού και στη μείωση του αριθμούς τους στο νότιο ημισφαίριο. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η αύξηση της ρύπανσης στην Ασία έχει συμβάλει σε λιγότερους τροπικούς κυκλώνες στη λεκάνη του Δυτικού και Βόρειου Ειρηνικού.

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένας μεγάλος περιβαλλοντικός κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία και έχουμε κάνει μεγάλα βήματα στη μείωση των κινδύνων για την υγεία μειώνοντας την ατμοσφαιρική ρύπανση», δήλωσε ο Hiroyuki Murakami, φυσικός επιστήμονας στο Geophysical Fluid Dynamics Laboratory του NOAA και συγγραφέας της μελέτης.

«Αλλά η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης δεν μειώνει πάντα τους κινδύνους από τους τροπικούς κυκλώνες». Ενώ ορισμένες πρόσφατες μελέτες έχουν εξετάσει πώς οι αυξανόμενες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου επηρεάζουν την παγκόσμια δραστηριότητα των τροπικών κυκλώνων, ο Μουρακάμι ασχολείται με τον λιγότερο μελετημένο και εξαιρετικά περίπλοκο τομέα του πώς η σωματιδιακή ρύπανση, σε συνδυασμό με τις κλιματικές αλλαγές, επηρεάζει τους τροπικούς κυκλώνες σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Ο Μουρακάμι καταλήγει σε αυτά τα συμπεράσματα χρησιμοποιώντας το υπερσύγχρονο κλιματικό μοντέλο που αναπτύχθηκε στο NOAA GFDL.

Πώς η μειωμένη ρύπανση στο βόρειο ημισφαίριο αυξάνει τις τροπικές καταιγίδες στον Ατλαντικό;

Τα τελευταία 40 χρόνια, η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική ήταν πρωτοπόροι στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από σωματίδια που εκπέμπονται από τη βιομηχανία, τα αυτοκίνητα, την παραγωγή ενέργειας, και άλλες πηγές. Η αυξανόμενη απουσία ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλείται από τον άνθρωπο στο βόρειο ημισφαίριο, που εκτιμάται ότι είναι μια πτώση της συγκέντρωσης κατά 50 % από το 1980 έως το 2020, έχει συμβάλλει στην υπερθέρμανση της επιφάνειας της θάλασσας πάνω από τον τροπικό Ατλαντικό Ωκεανό, η οποία με τη σειρά της συμβάλλει σε στη δημιουργία τροπικών κυκλώνων.

Χωρίς σημαντικές ποσότητες σωματιδιακής ρύπανσης που να αντανακλούν το ηλιακό φως, ο ωκεανός απορροφά περισσότερη θερμότητα και θερμαίνεται πιο γρήγορα. Η θέρμανση του Ατλαντικού Ωκεανού ήταν βασικό συστατικό για την αύξηση κατά 33 % στον αριθμό των τροπικών κυκλώνων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου 40 ετών, δήλωσε ο Μουρακάμι.

Η μείωση της ρύπανσης οδήγησε επίσης σε αύξηση της θερμοκρασίας των μεσαίων και μεγάλων γεωγραφικών πλατών στο βόρειο ημισφαίριο. Αυτή η θέρμανση του εδάφους και των ωκεανών προκαλεί τη σταθερή προς τους πόλους κίνηση των αεροχειμάρρων, από τους τροπικούς προς την Αρκτική.

Η βόρεια μετατόπιση του αεροχειμάρρου οδήγησε σε εξασθένηση των δυτικών ανέμων στην ανώτερη τροπόσφαιρα στην τροπική λεκάνη του Ατλαντικού, σε ύψη περίπου 10 έως 18 km από την επιφάνεια της Γης. Οι ασθενέστεροι άνεμοι, με τη σειρά τους, σημαίνουν ότι υπάρχει μικρότερη διαφορά μεταξύ της ταχύτητας των ανέμων στην κατώτερη και ανώτερη τροπόσφαιρα (μικρότερη διάτμηση του ανέμου). Με μικρή διάτμηση ανέμου, οι τροπικοί κυκλώνες μπορούν να αναπτυχθούν και να αυξηθούν σε ισχύ πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Πώς η αυξανόμενη ρύπανση στην Ασία μειώνει τις τροπικές καταιγίδες στο δυτικό Βόρειο Ειρηνικό;

Στον Βορειοδυτικό Ειρηνικό βλέπουμε το ακριβώς αντίθετο από αυτό που συμβαίνει στη λεκάνη του Ατλαντικού. Το βασικό συστατικό για τη μείωση των τροπικών κυκλώνων σε αυτή την περιοχή του πλανήτη είναι επίσης η ατμοσφαιρική ρύπανση, σύμφωνα με τη νέα έρευνα. Σε αυτή την περίπτωση, μια αύξηση κατά 40 % στη συγκέντρωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ήταν ένας από τους πολλούς παράγοντες που συνέβαλαν στη μείωση κατά 14 % των τροπικών κυκλώνων τα τελευταία 40 χρόνια, είπε ο Μουρακάμι.

Άλλοι παράγοντες περιλαμβάνουν τη φυσική μεταβλητότητα και την αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου. Πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, η αυξανόμενη ατμοσφαιρική ρύπανση από τις ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες της Κίνας και της Ινδίας έχουν μειώσει την ισχύ των μουσώνων το καλοκαίρι. Η αυξημένη ρύπανση “δροσίζει” το έδαφος στην Ανατολική Ασία, μειώνοντας τη διαφορά μεταξύ της θερμοκρασίας της ξηράς και του ωκεανού. Χωρίς αυτή την αντίθεση στη θερμοκρασία, οι μουσώνες γίνονται πιο αδύναμοι. Γενικά, οι τροπικοί κυκλώνες στην Ασία γεννιούνται το καλοκαίρι σε αυτό που ονομάζεται “Κοιλάδα των Μουσώνων”, όπου οι δυτικοί ινδικοί μουσώνες συγκλίνουν με τους εμπορικούς ανέμους στον Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό. Με ασθενέστερους μουσώνες, υπάρχουν λιγότεροι τροπικοί κυκλώνες.

Πηγή: NOAA