Η μετακίνηση του Meteosat-9 από την Αφρική στον Ινδικό Ωκεανό ολοκληρώθηκε

Η EUMETSAT έχει επανατοποθετήσει τον μετεωρολογικό της δορυφόρο Meteosat-9 πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό, από όπου θα παρέχει δεδομένα ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των ανθρώπων των νησιωτικών εθνών του Ινδικού Ωκεανού, και της Ανατολικής Αφρικής. Είναι επίσης σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της πρόγνωσης του καιρού στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Ο δορυφόρος θα αντικαταστήσει τον γερασμένο γεωστατικό δορυφόρο Meteosat-8 της EUMETSAT, ο οποίος σύντομα θα παροπλιστεί και θα μεταφερθεί στην «τροχία του νεκροταφείου».

«Η EUMETSAT παρέχει αυτήν την υπηρεσία ως συμβολή σε μια διεθνή πρωτοβουλία για την παροχή μετεωρολογικής δορυφορικής κάλυψης από τη γεωστατική τροχιά πάνω από την περιοχή του Ινδικού Ωκεανού», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της EUMETSAT, Phil Evans.

«Διασφαλίζει ότι η υπηρεσία που παρέχεται από τον Meteosat-8 θα συνεχιστεί μετά τον παροπλισμό του δορυφόρου αργότερα, εντός του έτους.

«Αυτή η υπηρεσία είναι κρίσιμης σημασίας για την παρακολούθηση των έντονων καιρικών φαινομένων, όπως οι τροπικοί κυκλώνες, που επηρεάζουν τη διαβίωση των πληθυσμών του Ινδικού Ωκεανού και την ασφάλεια των ανθρώπων στην ανατολική ακτή της Αφρικής.

«Ο Meteosat-9 είναι ένας πολύ ικανός γεωστατικός μετεωρολογικός δορυφόρος και αποτελεί μια σημαντική πηγή πληροφοριών για τον καιρό και το κλίμα.

«Οι θαλάσσιες μεταφορές, η αεροπορία, η αλιεία και η γεωργία, ο τουρισμός και οι δημόσιες μετεωρολογικές υπηρεσίες στον Ινδικό Ωκεανό και γύρω από αυτόν, συμπεριλαμβανομένων των υπερπόντιων εδαφών των κρατών μελών της EUMETSAT, βασίζονται στα δεδομένα αυτού του δορυφόρου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Επιτροπή Ινδικού Ωκεανού διευκολύνουν την πρόσβαση και τη χρήση των δεδομένων Meteosat στα νησιωτικά κράτη για την υποστήριξη της ανθεκτικότητας στις καταστροφές και της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή».

Ο Meteosat-9 μετακινήθηκε ανατολικά κατά τη διάρκεια της άνοιξης φέτος στος 45,5° Ε, από τις 3,5° Ε, σε ένα ταξίδι 79 ημερών και λειτουργεί παράλληλα με το Meteosat-8 τους τελευταίους δύο μήνες.

Ο Meteosat-9, που εκτοξεύτηκε το 2005, θα είναι ο πέμπτος δορυφόρος EUMETSAT που θα εξυπηρετεί αυτό το μέρος του πλανήτη, μετά τους Meteosat-5, -6, -7 και -8.

Εκτός από την παροχή μετεωρολογικών εικόνων, ο δορυφόρος θα υποστηρίζει προσπάθειες έρευνας και διάσωσης και θα αναμεταδίδει πληροφορίες για προειδοποιήσεις για τσουνάμι.

Πηγή: EUMETSAT