Η.Π.Α: Έντονη ζέστη στις Μεγάλες Λίμνες - Ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας για το μήνα Μάιο

Στα δύο χωρισμένη (καιρικά) οι Η.Π.Α τις τελευταίες ημέρες. Το έντονο κύμα ζέστης στις Κεντρικές Πολιτείες των Η.Π.Α προκάλεσε υψηλές θερμοκρασίες, που έσπασαν ρεκόρ στις περιοχές γύρω από τις Μεγάλες Λίμνες στο Δυτικό Μίσιγκαν και Ανατολικό Γουισκόνσιν.

Εικόνα 1. Μέγιστες θερμοκρασίες κατά το μεσημέρι της Πέμπτης, 12 Μαΐου 2022 στις Η.Π.Α.

Πιο συγκεκριμένα, την Πέμπτη 12 Μαΐου, στην περιοχή Green Bay του Wisconsin σημειώθηκε μέγιστη θερμοκρασία 34.4°C, μια τιμή που αποτελεί απόλυτο ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας για το μήνα Μάιο, μέχρι και πριν τις 25 του μήνα. Επίσης, στην περιοχή Muskegon του Michigan την ίδια μέρα σημειώθηκε μέγιστη θερμοκρασία 32.8°C, καταγράφοντας και εκεί νέο ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας για το μήνα Μάιο, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί στις 10-5-1930 & 20-5-2012, σε ένα αρχείο καταγραφών που κρατά από το 1897!

Επιπλέον, αρκετά ακόμη ημερήσια αλλά και μηνιαία ρεκόρ θερμοκρασίας απειλήθηκαν κατά τη διάρκεια της Πέμπτης 12 Μαΐου, σε όλες τις Κεντρικές Η.Π.Α όπως φαίνεται και στον παρακάτω χάρτη.

Εικόνα 2. Περιοχές των Η.Π.Α, όπου η θερμοκρασία έφτασε ή ξεπέρασε τα ημερήσια/μηνιαία/ετήσια ρεκόρ θερμοκρασίας την Πέμπτη, 12 Μαΐου 2022. Πηγή: coolwx.com/record

Παρά το κύμα καύσωνα όμως, η θερμοκρασία του νερού των Μεγάλων Λιμνών παραμένει αρκετά χαμηλή. Σε πρόσφατη ανακοίνωση του το Σύστημα Παρατήρησης των Μεγάλων Λιμνών (GLOS/NOAA), ενημέρωσε τους πολίτες των Η.Π.Α πώς οι θερμοκρασίες του νερού των Μεγάλων Λιμνών δεν είναι ασφαλείς (ακόμη) για κολύμπι.

Επίσης, σύμφωνα με το Σύστημα Παρατήρησης των Μεγάλων Λιμνών (GLOS/NOAA), η λίμνη Μίσιγκαν έχει μέση θερμοκρασία νερού 4°C όπως και η λίμνη Χιούρον όπου δεν είναι πολύ θερμότερη, με εξαίρεση τον κόλπο Saginaw, με θερμοκρασία επιφανειακών υδάτων κοντά στους 10°C. Η λίμνη Huron έχει επίσης μια ζώνη με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες νερού, κοντά στους 3°C.

Εικόνα 3. Θερμοκρασία επιφάνειας του νερού των Μεγάλων Λιμνών των Η.Π.Α στις 11 Μαΐου 2022. Πηγή: NOAA/GLERL

 

Πηγές: coolwx.com, twitter, manisteenews.com, NOAA/GLERL