Η.Π.Α: Πολικό ψύχος και σφοδρές χιονοθύελλες λίγο πριν τα Χριστούγεννα - Αρνητικές θερμοκρασίες στο 80% των πολιτειών

Μια μεγάλη χειμερινή καταιγίδα με πολικό κρύο και σφοδρές χιονοπτώσεις αναμένεται να επηρεάσει σχεδόν κάθε πολιτεία των Η.Π.Α τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των Η.Π.Α αποκαλεί το καιρικό γεγονός ως «συμβάν που γίνεται μια φορά σε κάθε γενιά» ικανό να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις ζωές των πολιτών, ακρωτηριάζοντας τα ταξίδια σε μερικές από τις πιο πολυσύχναστες ημέρες ταξιδιού του χρόνου. Εκατοντάδες πτήσεις από το Ντένβερ και το Σικάγο έχουν ήδη ακυρωθεί.

Εικόνα 1. Αποκλίσεις της θερμοκρασίας αέρα από το μέσο όρο της περιόδου 1991-2020 στις Η.Π.Α την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022. Πηγή δεδομένων: ERA5/Copernicus

Περισσότεροι από 90 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται υπό προειδοποιήσεις ακραίου χειμερινού καιρού σε 37 πολιτείες. Περίπου το 80% του έθνους αναμένεται να αντιμετωπίσει θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, συμπεριλαμβανομένων τοποθεσιών τόσο νότια όσο το Τέξας. Η πολική κατάβαση κρύου αναμένεται να φέρει τα πιο κρύα Χριστούγεννα στη Μεσοδυτική περιοχή από τα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS) σημειώνει πως η θερμοκρασία σε αρκετές πολιτείες αναμένεται να πέσει και κάτω από τους -20°C, με την αίσθηση του κρύου να φτάνει ακόμη και κάτω από τους -40°C λόγω των θυελλωδών ανέμων.

Εκτός του πολικού κρύου, σφοδρές χιονοθύελλες αναμένονται στην περιοχή των μεγάλων λιμνών.

Πηγές: NOAA