Η πορεία της χιονοκάλυψης στην Ευρώπη τον Δεκέμβριο 2021

Στο βίντεο παρουσιάζονται ημερήσιοι χάρτες της έκτασης χιονοκάλυψης (λευκό χρώμα) και παγοκάλυψης (κίτρινο χρώμα) στην Ευρώπη τον Δεκέμβριο 2021 και τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου 2022 από δορυφορικές μετρήσεις.

Σε γενικές γραμμές η χιονοκάλυψη ήταν μικρότερη από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα στο μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου, εκτός από τα βορειανατολικά τμήματα όπου οι χιονοπτώσεις ήταν σφοδρές, με ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών στη Βαλτική και τη Σκανδιναβία κυρίως στο πρώτο μισό του Δεκεμβρίου. Οι καιρικές συνθήκες στην Κεντρική Ευρώπη αν και ήταν συχνά ευνοϊκές για χιονοπτώσεις κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, η ποσότητα χιονιού στο έδαφος ήταν μικρή και η χιονοκάλυψη εφήμερη. Το κύμα υψηλών θερμοκρασιών μάλιστα μετά την περίοδο των Χριστουγέννων που έφερε υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη περιόρισε σημαντικά τη χιονοκάλυψη όπως διακρίνεται στο βίντεο.

Στη χώρα μας η έκταση της χιονοκάλυψης ήταν ελαφρώς μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της τελευταίας 17 ετίας. Στις 11 Δεκεμβρίου 2021 σημειώθηκε η πιο εκτεταμένη χιονοκάλυψη για την εποχή από το 2004, με το χιόνι να καλύπτει το 19% της Ελλάδας. Τέλος, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου η χιονοκάλυψη μειώθηκε σημαντικά στην Ελλάδα, υποχωρώντας σε επίπεδα κοντά στα χαμηλότερα των τελευταίων 2 δεκαετιών.