Η σχετιζόμενη με υψηλές θερμοκρασίες θνησιμότητα στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 30% τα τελευταία 20 χρόνια

Η τελευταία έκθεση για την κατάσταση του κλίματος στην Ευρώπη, που συντάχθηκε από την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus (C3S) και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO) και δημοσιεύθηκε στις 22 Απριλίου 2024, παρουσιάζει μια σκληρή εικόνα των επιπτώσεων της υπερθέρμανσης του πλανήτη στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την κοινή έκθεση, το 2023 ήταν το θερμότερο έτος της Ευρώπης τα τελευταία τουλάχιστον 40 χρόνια. Η ήπειρος με τις μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας είδε πέρυσι θερμοκρασίες άνω του μέσου όρου επί 11 μήνες και 7% περισσότερες βροχοπτώσεις από τον μέσο όρο. Ο Σεπτέμβριος έμεινε στην ιστορία ως ο θερμότερος που έχει καταγραφεί, με θερμοκρασίες 2,5 °C υψηλότερες από τον μέσο όρο 1991-2020 και 1,1 °C υψηλότερες από τον προηγούμενο θερμότερο Σεπτέμβριο που καταγράφηκε το 2020.

Τα κύματα καύσωνα εξαπλώνονται γρήγορα σε όλο τον κόσμο, επηρεάζοντας δισεκατομμύρια ανθρώπους, με έναν αυξανόμενο αριθμό μελετών που υποδεικνύουν την κλιματική αλλαγή ως κινητήριο παράγοντα. Σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), λόγω της συνχιζόμενης υπερθέρμανσης του πλανήτη, περιμένουμε αύξηση της έντασης, της συχνότητας, και της διάρκειας των κυμάτων καύσωνα.

Η υπερβολική ζέστη ενέχει ιδιαίτερους κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων σε εξωτερικούς χώρους, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με υπάρχουσες παθήσεις όπως καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη. Τμήματα της Ιταλίας κατέγραψαν 7 % περισσότερους θανάτους από το κανονικό τον Ιούλιο του 2023, κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου σε διάρκεια καύσωνα που έχει βιώσει η Ευρώπη τουλάχιστον από το 1950. Αν και οι τελικοί αριθμοί δεν είναι ακόμη διαθέσιμοι, υπολογίζεται ότι η Νότια Ευρώπη είχε περίπου 60.000 περισσότερους θανάτους το καλοκαίρι του 2023 σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας, εξαιρώντας τα κρούσματα κορωνοϊού.

Η Ευρώπη δεν αποτελεί εξαίρεση όσον αφορά τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Η ήπειρος γνώρισε έναν αριθμό ρεκόρ ημερών «ακραίου θερμικού στρες» το 2023. Τα δεδομένα C3S και WMO υποδηλώνουν επίσης ότι η θνησιμότητα που σχετίζεται με τη ζέστη στην ήπειρο, η οποία θερμαίνεται δύο φορές ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη ήπειρο, έχει αυξηθεί κατά περίπου 30% στην τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ενώ οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη εκτιμάται ότι έχουν αυξηθεί κατά 94% των ευρωπαϊκών περιοχών που παρακολουθούνται.

Πηγή: WMO