Η τρέχουσα θέρμανση της Σιβηρίας είναι άνευ προηγουμένου τις τελευταίες 7 χιλιετίες

Η Αρκτική θερμαίνεται πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη περιοχή στη Γη. Η σύγκριση της ταχείας αυτής θέρμανσης με παλαιότερες θερμές περιόδους είναι πρόκληση, επειδή τα αρχεία που προέρχονται από όργανα παρατήρησης είναι λίγα και ελλιπή σε πολικές περιοχές και οι ακριβείς χρονολογημένες εκτιμήσεις θερμοκρασίας με υψηλή χρονική ανάλυση λείπουν σε μεγάλο βαθμό ακόμη και σήμερα.

Μια νέα εργασία που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications στις 25 Αυγούστου 2022 παρέχει την πρώτη ανακατασκευή της μεταβλητότητας της καλοκαιρινής θερμοκρασίας στη χερσόνησο Yamal, ένα από τα σημεία της Σιβηρίας με τη μεγαλύτερη θέρμανση τις τελευταίες δεκαετίες. Για αυτή την ανακατασκευή 7638 ετών χρησιμοποιήθηκαν αρχεία δέντρων (δενδροχρονολόγηση).

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πρόσφατη ανθρωπογενής υπερθέρμανση διέκοψε μια τάση ψύξης διάρκειας πολλών χιλιετιών. Βρίσκουμε ότι η θέρμανση της βιομηχανικής εποχής είναι άνευ προηγουμένου σε ρυθμό και ότι η θερμοκρασία του καλοκαιριού έχει αυξηθεί σε επίπεδα πάνω από αυτά που ανακατασκευάστηκαν τις τελευταίες 7 χιλιετίες (τόσο κατά μέσο όρο 30 ετών όσο και στη συχνότητα των ακραίων καλοκαιριών). Αυτό είναι αναμφίβολα ανησυχητικό για τα φυσικά και ανθρώπινα συστήματα που επηρεάζονται από τις κλιματικές αλλαγές που βρίσκονται εκτός του πλαισίου των φυσικών κλιματικών κύκλων για αυτήν την περιοχή.

Διαβάστε την εργασία στο Nature Communications