Ημέρα της Γης 2023 • #EarthDay2023

Ημέρα της Γης σήμερα, 22 Απριλίου 2023, και εκδηλώσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα πραγματοποιούνται σε ολόκληρο τον κόσμο. Κάθε χρόνο αυτή η σημαντική ημέρα γιορτάζεται στις 22 Απριλίου, με σκοπό την κινητοποίηση των πολιτών, των κυβερνήσεων, των επιχειρήσεων, για ένα καθαρό και υγιή πλανήτη.

Η Ημέρα της Γης καθιερώθηκε το 1970, στις ΗΠΑ, με πρωτοβουλία του γερουσιαστή Γκέιλορντ Νέλσον και σηματοδοτεί τη γένεση του σύγχρονου περιβαλλοντικού κινήματος. Σύντομα, εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο και σήμερα, γιορτάζεται σε περισσότερες από 190 χώρες σε όλο τον πλανήτη.

Με αφορμή την ημέρα της Γης το climatebook παρουσιάζει μια δορυφορική εικόνα από το Σάββατο 22 Απριλίου 2023 από τον δορυφόρο Meteosat της Eumetsat, καθώς και κάποιες πληροφορίες από σημαντικές παραμέτρους για την κλιματική αλλαγή που αφορά τον πλανήτη μας όπως η θερμοκρασία, οι συγκεντρώσεις του διοξειδίου του άνθρακα καθώς και οι απώλειες πάγου απο τους παγετώνες παγκοσμίως όπως αυτές μετρήθηκαν και καταγράφηκαν για το έτος 2022, από την ετήσια έκθεση για το κλίμα παγκοσμίως από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Copernicus.

Το climatebook.gr και η επιστημονική του ομάδα για πρώτη φορά στις αρχές Μαΐου 2023, θα θέσει σε δημοσιότητα την ετήσια αποτίμηση για την κατάσταση του κλίματος στην Ελλάδα για το έτος 2022.

Εικόνα 1. Δορυφορική εικόνα μέρους της Γης από τον δορυφόρο Meteosat-10 της στις 23/04/2023.

Πηγές: Eumetsat, Copernicus.eu