Ηνωμένο Βασίλειο: 10 φορές πιο πιθανό το κύμα καύσωνα 40°C λόγω κλιματικής αλλαγής

Ο άνευ προηγουμένου καύσωνας των 40°C που έπληξε το Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιούλιο του 2022 έγινε τουλάχιστον 10 φορές πιο πιθανός λόγω της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με μια ομάδα ερευνητών που διαπίστωσαν ότι το ακραίο γεγονός θα ήταν περίπου 2°C ψυχρότερο χωρίς την ανθρωπογενή παγκόσμια υπερθέρμανση.

Η ομάδα του World Weather Attribution (WWA), η οποία διεξάγει γρήγορες επιστημονικές αναλύσεις αποδίδοντας την επίδραση της κλιματικής αλλαγής σε ακραία καιρικά συμβάντα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το προσωρινό ρεκόρ 40,3°C που σημειώθηκε στο Coningsby, Lincolnshire, θα πρέπει να συμβαίνει σε αυτήν την περιοχή μόνο μία φορά κάθε 1500 χρόνια, ακόμη και στο σημερινό μεταβαλλόμενο κλίμα.

«Γνωρίζουμε ότι εξακολουθεί να είναι ένα σπάνιο γεγονός σήμερα», λέει η Friederike Otto στο Imperial College του Λονδίνου, μέλος της ομάδας WWA, αναφερόμενη γενικά στον καύσωνα. «Θα ήταν ένα εξαιρετικά απίθανο γεγονός χωρίς την κλιματική αλλαγή».

Οι περισσότεροι καύσωνες έχουν γίνει πιο πιθανοί και έντονοι λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά απαιτούνται ακόμη μελέτες για τον ποσοτικό τους προσδιορισμό. Η ομάδα διαπίστωσε ότι η πιθανότητα εμφάνισης τέτοιων υψηλών θερμοκρασιών στο κανονικά εύκρατο κλίμα του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν «εξαιρετικά χαμηλή» χωρίς την υπερθέρμανση που προκαλείται από τον άνθρωπο. Η εκτίμηση ότι είναι τουλάχιστον 10 φορές πιο πιθανή η υπερθέρμανση που προκαλείται από τον άνθρωπο πιστεύεται ότι είναι υποτιμημένη, επειδή τα κλιματικά μοντέλα δεν κάνουν καλή δουλειά στην αναπαραγωγή της ταχύτητας της αύξησης των θερμοκρασιών στη Δυτική Ευρώπη. «Δεν ξέρουμε ακόμη γιατί», λέει ο Otto.

Η ομάδα εξέτασε τις δύο πιο θερμές ημέρες, τις 18 και 19 Ιουλίου, σε μια περιοχή που εκτείνεται σε όλη την Ανατολική Ουαλία και μέρη της Αγγλίας, συμπεριλαμβανομένου του Λονδίνου. Στη συνέχεια, η ομάδα μοντελοποίησε έναν κόσμο με και χωρίς κλιματική αλλαγή από τη βιομηχανική επανάσταση μέχρι σήμερα, εξετάζοντας τη μέγιστη θερμοκρασία για μία ημέρα και τη μέση θερμοκρασία για δύο ημέρες.

Η ανάλυση έδειξε ότι η ζέστη των δύο ημερών που σημειώθηκε σε ολόκληρη την περιοχή που μελετήθηκε θα συνέβαινε περίπου μία φορά κάθε 100 χρόνια στον σημερινό θερμότερο κόσμο. Αλλά η θερμοκρασία θα ήταν «σχεδόν αδύνατη» χωρίς τους 1,2°C της παγκόσμιας θέρμανσης από τον 19ο αιώνα λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων και άλλων ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Ο καύσωνας προκάλεσε καταστροφικές πυρκαγιές σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, προκάλεσε σοβαρές διαταραχές στις σιδηροδρομικές μεταφορές, έκλεισε ορισμένα σχολεία και εκτιμάται ότι 948 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε διάστημα τριών ημερών στην Αγγλία και την Ουαλία. Συνολικά 46 μετεωρολογικοί σταθμοί έσπασαν το προηγούμενο ρεκόρ θερμοκρασίας του Ηνωμένου Βασιλείου, των 38,7°C, που είχε οριστεί το 2019. Η υπερβολική ζέστη ήρθε μετά τον πιο ξηρή περίοδο στην Αγγλία από το 1976, μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2022, οδηγώντας σε προειδοποιήσεις στις 25 Ιουλίου ότι ξηρασία θα μπορούσε να εκδηλωθεί και τον Αύγουστο σε μεγάλες περιοχές της χώρας.

Εικόνα άρθρου: Πυρκαγιά εν μέσω καύσωνα στις 20 Ιουλίου 2022, στο Σεφιλντ της Αγγλίας. 

Christopher Furlong/Getty Images