Ιράκ: Η λίμνη Al Sawa εξαφανίστηκε λόγω της ξηρασίας

Η ανθρώπινη δραστηριότητα και η κλιματική αλλαγή έχουν μετατρέψει την λίμνη Sawa στο Ιράκ, έναν κάποτε πλούσιο υδροβιότοπο, σε μια άγονη ερημιά με σωρούς αλατιού.

Το νερό της λίμνης Sawa, στη νότια επαρχία Muthanna στο Ιράκ, έχει πλέον εξατμιστεί εντελώς, μετά από δεύτερη συνεχή χρονιά έντονης ξηρασίας στη χώρα. Μάλιστα, η άνοδος της θερμοκρασίας, μαζί με τη δραστική μείωση της στάθμης των υδάτων του Τίγρη και του Ευφράτη, έχουν προκαλέσει ακραίες ξηρασίες στην περιοχή με μεγάλες επιπτώσεις στη χλωρίδα και την πανίδα.

Εικόνα 1. Δορυφορικές εικόνες της λίμνης Sawa πριν και μετά την αποξήρανση, sentinel2.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Υπουργείου Υδάτινων Πόρων του Ιράκ, η λίμνη Sawa έχει πλέον στεγνώσει εντελώς για πρώτη φορά στην ιστορία του Ιράκ. Σήμερα, στο σημείο έχει απομείνει μόνο μια μικρή λιμνούλα, που μοιάζει περισσότερο σαν μια τρύπα στο αμμώδες, γεμάτο αλάτι έδαφος. Μέσα στην λιμνούλα κολυμπούν ακόμη λίγα ψάρια.

Η λίμνη, αρχικής έκτασης πέντε τετραγωνικών χιλιομέτρων στεγνώνει από το 2014, λέει ο Γιουσέφ Τζαμπάρ, επικεφαλής του τμήματος περιβάλλοντος της επαρχίας Muthanna. Οι αιτίες είναι «η κλιματική αλλαγή και η άνοδος της θερμοκρασίας», εξηγεί. «Η Muthanna είναι μια έρημη επαρχία που υποφέρει από ξηρασία και έλλειψη βροχοπτώσεων».

Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζεται το χρονικό προς την πλήρη εξάτμιση της λίμνης τα τελευταία 2 χρόνια, μέσα από δορυφορικές εικόνες του δορυφόρου sentinel2.

Πηγές: copernicus.eu, AFP News Agency