Ισλανδία: Δορυφορική εικόνα από την έκρηξη του ηφαιστείου στη χερσόνησο Ρέικιανες στις 15 Αυγούστου 2022
Στις 3 Αυγούστου 2022, ξεκίνησε μια φάση παροξυσμού στο ηφαίστειο Φάγκρανταλσφιαλ στη χερσόνησο Ρέικιανες στην Ισλανδία. Η έκρηξη ξεκίνησε σε μια ακατοίκητη κοιλάδα του Μερανταλίρ, η οποία θα μπορούσε να απειλήσει σύντομα τις τοπικές υποδομές.
 
Η λάβα από την έκρηξη ρέει προς την κοιλάδα του Μερανταλίρ. Αν η λάβα καταφέρει και περάσει από το χείλος της κοιλάδας, θα μπορούσε να ρέει προς διάφορες κατευθύνσεις. Οι επιστήμονες παρακολουθούν την κατάσταση και προσπαθούν να δημιουργήσουν πιθανά σενάρια. Η χειρότερη περίπτωση θα ήταν εάν η ροή της λάβας στρίψει νότια όπου θα μπορούσε ενδεχομένως να φτάσει σε έναν τοπικό δρόμο σε δύο εβδομάδες κοντά στην πόλη του Ρέκιαβικ.
 
“Η λάβα δεν έχει περάσει την άκρη του περάσματος, αλλά αν η ροή συνεχίσει όπως έχει, τελικά θα περάσει πάνω από το χείλος. Υπάρχει πιθανότητα η διαδρομή να είναι διαφορετική ανάλογα με τις διαδρομές που θα ρέει η λάβα στις κοιλάδες », δήλωσε στις 14 Αυγούστου 2022 ο γεωφυσικός Magnús Tumi Guðmundsson στο mbl.is.
 
Επίσης, ο Magnús Tumi Guðmundsson αναφέρει πως είναι δύσκολο να πούμε πότε η λάβα από το ηφαίστειο θα φτάσει στο Suðurstrandarvegur (South Beach Road), έναν από τους δύο κύριους δρόμους μεταξύ της πρωτεύουσας του Ρέικιαβικ και του κύριου διεθνούς αεροδρομίου της Ισλανδίας, αλλά υπάρχουν τέσσερα χιλιόμετρα από το πέρασμα στον δρόμο.
Στην παρααπάνω δορυφορική εικόνα αποτυπώνονται οι παλιές και οι νέες ροές λάβας στο ηφαίστειο Φάγκρανταλσφιαλ στις 15 Αυγούστου 2022. Η εικόνα αποτελεί προϊόν του δορυφόρου Sentinel2 του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Copernicus.
Σημειώνεται, ότι η Ισλανδία είναι μια χώρα που έχει με μεγάλη συχνότητα στις εκρήξεις ηφαιστείων, καθώς διαθέτει 32 ενεργούς κρατήρες.

Εικόνα 1. Η έκρηξη του ηφαιστείου Φάγκρανταλσφιαλ στο Μερανταλίρ στην Ισλανδία. Πηγή εικόνας: mbl.is/Kristinn Magnússon

Πηγές: Copernicus, icelandmonitor.mbl.is