Ισπανία: Καλοκαίρι στην καρδιά του χειμώνα • Νέο ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας για τον Ιανουάριο στην Ευρώπη

Η Ισπανία βίωσε μια ημέρα ιστορικής ζέστης την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024, καθώς οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες έσπασαν το ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας σε ολόκληρη τη χώρα για τέταρτο συνεχόμενο μήνα καθώς επίσης και το πανευρωπαϊκό ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας για τον μήνα Ιανουάριο.

Πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή Γαβάρδα της Βαλένθια την Πέμπτη 25/01, σημειώθηκε μέγιστη τιμή θερμοκρασίας στους 30.7°C, τιμή που αποτελεί την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ισπανία αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη για τον μήνα Ιανουάριο.

Το ασυνήθιστο κύμα ζέστης επεκτάθηκε και σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο, όπου στο χωριό Φρέντες στη Βαλένθια καταγράφηκε μέγιστη θερμοκρασία στους 21.6°C, παρόλο που βρίσκεται 1.200 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Εικόνα 1. Μέγιστη θερμοκρασία σε περιοχές της Δυτικής Ευρώπης (Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία) στις 25 Ιανουαρίου 2024.

Μεγάλη περίοδος ξηρασίας στην περιοχή της Ανδαλουσίας

Η Ανδαλουσία βιώνει αυτήν τη στιγμή τη μεγαλύτερη περίοδο ξηρασίας τα τελευταία 50 χρόνια, με έντονες ανησυχίες για διακοπές νερού παρόμοιες με τους δρακόντειους περιορισμούς που επιβλήθηκαν κατά τη διαβόητη ξηρασία του 1995. Τα επίπεδα του ταμιευτήρα συνεχίζουν να μειώνονται, με τα αποθέματα της Αλμερία να λειτουργούν με χωρητικότητα μόλις 9.3% [1].

[1] https://www.theolivepress.es/spain-news/