Ιταλία - Ανκόνα: Καταστροφικές πλημμύρες λόγω της έντονης βροχής - 10 νεκροί και δεκάδες τραυματίες

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά από ξαφνικές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή Μάρκε στην Ανκόνα τη νύχτα της 15ης Σεπτεμβρίου 2022, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Η καταρρακτώδης βροχή που έπεσε αργά την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022, προκάλεσε υπερχείλιση ποταμών και ρεμάτων και πλημμύρισε παράκτιες πόλεις γύρω από την περιφερειακή πρωτεύουσα της Ανκόνα. Περίπου 400 mm βροχής – τιμή σχεδόν μισού έτους – καταγράφηκαν μέσα σε λίγες μόνο ώρες.

«Ήταν σαν σεισμός». τόνισε ο τοπικός δήμαρχος Λουντοβίκο Καβέρνι στο κρατικό ραδιόφωνο RAI. Σύμφωνα με μια τοπική αναφορά, μια μητέρα που κατάφερε να γλιτώσει από το αυτοκίνητό της με το παιδί της στην αγκαλιά, χωρίστηκε από αυτό αφού κατακλύστηκε από νερό όταν ο ποταμός Misa υπερχείλησε στις όχθες του. Οι εργαζόμενοι της έκτακτης ανάγκης κατάφεραν να σώσουν τη γυναίκα κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά το εξάχρονο παιδί της είναι ένα από τα πολλά άτομα που εξακολουθούν να αγνοούνται, αναφέρουν τοπικά μέσα.

Εκτός από 10 νεκρούς, ιταλικές εφημερίδες αναφέρουν ότι περίπου 50 άνθρωποι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία για υποθερμία και άλλους τραυματισμούς που υπέστησαν από τις πλημμύρες. Περισσότεροι από 300 πυροσβέστες συνδράμουν στις προσπάθειες διάσωσης, εκκενώνοντας ανθρώπους που αναγκάστηκαν να σκαρφαλώσουν σε δέντρα ή να ανέβουν στις στέγες τους τη νύχτα για να γλιτώσουν από την άνοδο της στάθμης του νερού. Η Paola Pino d’Astore, εμπειρογνώμονας της Ιταλικής Εταιρείας Περιβαλλοντικής Γεωλογίας (SIGEA), δήλωσε στο Reuters ότι οι πλημμύρες οφείλονται στην κλιματική αλλαγή και δεν είναι εύκολο να προβλεφθούν. «Πρόκειται για ένα μη αναστρέψιμο φαινόμενο, μια πρόγευση για το πώς θα είναι το μέλλον μας», σημείωσε.

Τέλος, ο Stefano Aguzzi, επικεφαλής της πολιτικής προστασίας, δήλωσε ότι η βροχόπτωση ήταν πολύ ισχυρότερη από ό,τι είχε προβλεφθεί. «Μας δόθηκε κανονικός συναγερμός για βροχή, αλλά κανείς δεν περίμενε κάτι τέτοιο», ανέφερε στους δημοσιογράφους.

Αποκαλυπτική είναι και η πρόσφατη δορυφορική εικόνα του δορυφόρου Terra/MODIS της NASA, την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022, αποτυπόνωντας τις φερτές ύλες και τα ιζήματα που μεταφέρθηκαν από τους ποταμούς προς την Αδριατική θάλασσα, λόγω του μέγαλου όγκου και της ορμητικότητας των νερών.

Εικόνα 1. Δορυφορική εικόνα της πλημμυρισμένης περιοχής στην Ανκόνα της Ιταλίας στις 16/09/2022. Πηγή δεδομένων: NASA/Worldview

Πηγές: reuters.com, NASA, meteonetwork.it