Ιταλία: Εξερράγη το ηφαίστειο Στρόμπολι - Δορυφορική εικόνα

Το ηφαίστειο στο νησί Στρόμπολι της Ιταλίας εξερράγη νωρίς το πρωί της Κυριακής 9 Οκτωβρίου 2022, απελευθερώνοντας τεράστιες ποσότητες καπνού και ροή λάβας που έφτασε μέχρι και τη θάλασσα. Η αποστολή Copernicus Sentinel-2 κατέγραψε την εικόνα των επακόλουθων περίπου πέντε ώρες μετά την έκρηξη.

Η έκρηξη προκάλεσε τη μερική κατάρρευση του πλαγίου τμήματος του κρατήρα, ενώ στη συνέχεια μεγάλες ροές λάβας κινήθηκαν προς τη θάλασσα και τεράστιες ποσότητες καπνού υψώθηκαν εκατοντάδες μέτρα πάνω από το ηφαίστειο. Επίσης, λόγω της έκρηξης και της ροής λάβας προκλήθηκε μία σεισμική δόνηση 3 λεπτών και μικρό τσουνάμι (ύψους 2 εκατοστών) που καταγράφηκε από το σεισμικό δίκτυο.

Εικόνα 1. Εικόνα από drone κατά τη διάρκεια της έκρηξης του ηφαιστείου στο Στρόμπολι της Ιταλίας την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022. Πηγή: Local Team

Η Πολιτική Προστασία της Ιταλίας αύξησε τον συναγερμό από κίτρινο σε πορτοκαλί καθώς «το ηφαίστειο βρίσκεται σε φάση παροξυσμού», κάνοντας παράλληλα έκκληση προς τους κατοίκους να μην βγούνε από τα σπίτια τους και να παραμείνουν μακριά από πόρτες και παράθυρα, ενώ συνιστάται η χρήση προστατευτικής μάσκας λόγω αναμενόμενης πτώση στάχτης στην κατοικημένη περιοχή.

Εικόνα 2. Εικόνα από drone κατά τη διάρκεια της έκρηξης του ηφαιστείου στο Στρόμπολι της Ιταλίας. Η ροή λάβας συναντά τη θάλασσα. Πηγή: Local Team

Το ηφαίστειο Στρόμπολι, που βρίσκεται στη νότια Ιταλία στα ανοικτά των ακτών της Σικελίας είναι ενεργό και μικρές εκρήξεις γίνονται συχνά ορατές από πολλά σημεία του νησιού. Οι εκρήξεις του είναι συνεχείς από το 1932.

Πηγές: ESA, Copernicus.eu, rainews.it