Ιταλία: Πρωτοφανής η έλλειψη χιονιού τον χειμώνα 2022-2023

Ήδη από τα μέσα του φθινοπώρου 2022 στην Ιταλία, η χιονοκάλυψη δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, αφού αλλεπάλληλα κύματα θερμών αερίων μαζών έφταναν από τα νότια μέχρι τις Άλπεις, και βροχοπτώσεις σημειώνονταν σε μεγάλα υψόμετρα. Εκτός από μια σύντομη περίοδο χαμηλών θερμοκρασιών και αξιόλογων χιονοπτώσεων τον Ιανουάριο 2023, η ποσότητα χιονιού στα ορεινά της Ιταλίας ήταν η μικρότερη τουλάχιστον των τελευταίων 12 ετών και η χιονοκάλυψη η πιο περιορισμένη από την αρχή των δορυφορικών παρατηρήσεων το 1999. Εκτός από τις υψηλές θερμοκρασίες, η Βόρεια Ιταλία βίωσε μια από τις χειρότερες περιόδους ξηρασίας των τελευταίων δεκαετιών.

Χρονοσειρά της μέσης ποσότητας χιονιού συνολικά στην Ιταλία (σε κυβικό γιγάμετρο – Gm3) (μαύρη καμπύλη), των ακρότατων τιμών την περίοδο 2011-2021 (γκρι), τον χειμώνα 2021-2022 (μαύρη διακεκομμένη καμπύλη) και τον φετινό χειμώνα 2022-2023 (κόκκινη καμπύλη). 

Η έλλειψη χιονιού επηρέασε τόσο τις Άλπεις, όσο και τα Απέννινα Όρη, ειδικά σε χαμηλά υψόμετρα. Από την άποψη των οικονομικών δραστηριοτήτων, η έλλειψη χιονιού στις Άλπεις προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία. Και αυτό γιατί η οροσειρά των Άλπεων παρέχει γλυκό νερό στη λεκάνη του ποταμού Πάδου, η οποία φιλοξενεί περίπου τους μισούς υδάτινους πόρους της Ιταλίας.

Συνολικά, το ιταλικό Ερευνητικό Ινστιτούτο CIMA υπολογίζει ότι στις Άλπεις το έλλειμμα στην ποσότητα χιονιού είναι -69% (μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2023) σε σύγκριση με τον μέσο όρο τα τελευταία 12 χρόνια. Κοιτάζοντας μόνο την λεκάνη απορροής του Πάδου, το έλλειμμα στην ποσότητα χιονιού στα ορεινά ανέρχεται στο -66%.

Το έλλειμα ποσότητας χιονιού στη Βόρεια Ιταλία στις 8 Μαρτίου 2023 εκφρασμένο σε ποσοστό επί του μέσου όρου της περιόδου 2011-2021.

Πηγή: CIMA Foundation