Ιταλία: Τρεις νεκροί και δεκάδες αγνοούμενοι από την έντονη καταιγίδα στο νησί Ίσκια

Εικόνες απόλυτης καταστροφής στο νησί Ίσκια της Ιταλίας, μετά την έντονη και επίμονη καταιγίδα που έπληξε το νησί τα ξημερώματα του Σαββάτου 26 Νοεμβρίου 2022.

Εικόνα 1. Όψη των κατεστραμμένων σπιτιών που προκάλεσαν οι κατολισθήσεις λόγω της έντονης βροχόπτωσης στην πόλη Κασαμίτσιολα στο Ιταλικό νησί Ίσκια το Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2022. (AP Photo/Salvatore Laporta).

Μια γυναίκα έχασε τη ζωή της, ενώ 11 άνθρωποι αγνοούνται, σύμφωνα με το RAI, έπειτα από κατολίσθηση που προκλήθηκε από τις καταρρακτώδεις βροχές στο ιταλικό νησί Ίσκια, στα ανοιχτά της Νάπολης. Στην πόλη Κασαμίτσιολα καταγράφηκαν 240 χιλιοστά βροχής σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022 οι διασώστες ανέσυραν τη σορό ενός μικρού κοριτσιού, ηλικίας 5-6 ετών, μέσα από το ποτάμι λάσπης. Λίγη ώρα αργότερα, εντόπισαν νεκρή και μια ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία δεν έχει ταυτοποιηθεί ακόμα.

Εικόνα 2. Εκτίμηση έντασης βροχόπτωσης στο έδαφος μέσω δορυφόρων της EUMETSAT, σε Ιταλία και Ελλάδα τα ξημερώματα του Σαββάτου 26 Νοεμβρίου 2022. Πηγή δεδομένων: EUMETSAT

Το Σάββατο 26/11, από την κατολίσθηση που σημειώθηκε στην μικρή πόλη Κασαμίτσιολα, στο βόρειο τμήμα του νησιού, βυθίστηκε στις λάσπες σπίτια, ενώ αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από κύμα λάσπης στη θάλασσα, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης και τις υπηρεσίες διάσωσης.

Εικόνα 3. Κατεστραμμένα αυτοκίνητα σε έναν πλημμυρισμένο δρόμο μετά τις έντονες βροχοπτώσεις που προκάλεσαν κατολισθήσεις στην πόλη Κασαμίτσιολα, στο Ιταλικό νησί Ίσκια το Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2022. (AP Photo/Salvatore Laporta).

Τουλάχιστον 30 οικογένειες εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους από τη λάσπη, χωρίς νερό ή ηλεκτρικό ρεύμα, όπως μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, διευκρινίζοντας ότι η οδική αρτηρία που επιτρέπει την πρόσβαση στην συνοικία στην οποία βρίσκονται έχει αποκλειστεί από τις λάσπες και τα συντρίμμια.

Η μεγάλη αυτή φυσική καταστροφή σημειώθηκε μόνο μερικές εβδομάδες μετά τον θάνατο 11 ανθρώπων από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από καταρρακτώδεις βροχές στο κεντροανατολικό τμήμα της Ιταλίας.

Εικόνα 4. Στοιβαγμένα αυτοκίνητα και φερτές ύλες από τις κατολισθήσεις σε δρόμο της πόλης Κασαμίτσιολα, στο Ιταλικό νησί Ίσκια το Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2022. Πηγή εικόνας: al jazeera.

Πηγές: GPM/NASA, CNN, EUMETSAT