Καύσωνας στη Δυτική Ευρώπη: Ακραίες θερμοκρασίες και υψηλή συγκέντρωση όζοντος στις πόλεις απειλούν την υγεία

Το κύμα καύσωνα που πλήττει τη Δυτική Ευρώπη τη δεύτερη και τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου 2022, έχει πολλαπλές παρενέργειες για την υγεία των κατοίκων. Οι εκπομπές οχημάτων και βιομηχανικών ρύπων που αντιδρούν μέσω των υψηλών θερμοκρασιών ρεκόρ και της ηλιοφάνειας, αυξάνουν τις συγκεντρώσεις του όζοντος στον αέρα. Αυτός ο συνδυασμός θα μπορούσε να γίνει επικίνδυνος, και για ορισμένες ευάλωτες ομάδες, ακόμη και θανατηφόρος.

Το όζον κοντά στο έδαφος είναι το κύριο συστατικό αιθαλομίχλης και πρόκειται για έναν επιβλαβή ατμοσφαιρικό ρύπο που μπορεί να προκαλέσει συστολή των μυών στους αεραγωγούς των πνευμόνων μας, με αποτέλεσμα δύσπνοια. Κατά συνέπεια, άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις όπως το άσθμα μπορεί να παρατηρήσουν επιδείνωση των συμπτωμάτων τους.

Ωστόσο, υγιείς άνθρωποι χωρίς ιστορικό πνευμονικής νόσου δεν είναι άτρωτοι. Το όζον μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη άσθματος και άλλων αναπνευστικών παθήσεων ακόμη και σε υγιείς ανθρώπους κάθε ηλικίας.

Σε συνδυασμό με τη ζέστη, η αιθαλομίχλη εντείνεται στα μεγάλα αστικά κέντρα. Το ηλιακό φως και οι υψηλές θερμοκρασίες αναγκάζουν τις πτητικές οργανικές ενώσεις και τα οξείδια του αζώτου να αντιδρούν ταχύτερα. Η κλιματική κρίση που οδηγεί σε ακραία υψηλές θερμοκρασίες, δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για πρωτοφανή συγκέντρωση όζοντος σε μεγάλα αστικά κέντρα της Ευρώπης.