Καυτός Ιούλιος με πολλά θερμοκρασιακά ρεκόρ και στις ΗΠΑ

Σε όλο τον κόσμο το καλοκαίρι του 2022, σημειώθηκαν διαδοχικά κύματα καύσωνα. Τα κύματα καύσωνα, ιδιαίτερα στην Ευρώπη και την Ασία, προκάλεσαν χιλιάδες θανάτους.

Στις ΗΠΑ, η ζέστη ήταν διάχυτη και επίμονη καθώς ατμοσφαιρικά συστήματα υψηλών πιέσεων δημιούργησαν στάσιμους θόλους θερμότητας (heat domes), επηρεάζοντας πάνω από 150 εκατομμύρια ανθρώπους για τους οποίους εκδόθηκαν προειδοποιήσεις και συστάσεις. Σε σχεδόν κάθε περιοχή των ηπειρωτικών Ηνωμένων Πολιτειών παρουσιάστηκαν θερμοκρασίες άνω του μέσου όρου. Αρκετές πολιτείες σημείωσαν ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών και σε μερικές πολιτείες διήρκησαν για μέρες. Σε συνδυασμό με την υψηλή υγρασία σε πολλές περιοχές, η υπερβολική ζέστη έθεσε απειλές για τη ζωή και την υγεία του πληθυσμού.

Το παρακάτω βίντεο δείχνει την ημερήσια μέγιστη θερμοκρασία του επιφανειακού αέρα στο μεγαλύτερο μέρος του δυτικού ημισφαιρίου τον Ιούλιο του 2022. Δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό δορυφορικών παρατηρήσεων με προγνωστικές θερμοκρασίες του παγκόσμιου μοντέλου Goddard Earth Observing System (GEOS), το οποίο χρησιμοποιεί μαθηματικές εξισώσεις για την περιγραφή των φυσικών διεργασιών στην ατμόσφαιρα. Οι πιο σκούρες κόκκινες περιοχές υποδεικνύουν θερμοκρασίες άνω των 40°C.

 Από τα μέσα έως τα τέλη Ιουλίου, έντονη ζέστη επικράτησε στις Μεγάλες Πεδιάδες με πολύ υψηλές θερμοκρασίες που έφτασαν τους 46°C και τους δείκτες θερμότητας να ξεπερνούν τους 49°C. Ο δείκτης θερμότητας είναι η θερμοκρασία που αισθάνεται τελικά το ανθρώπινο σώμα όταν η σχετική υγρασία συνδυάζεται με τη θερμοκρασία του αέρα. Μέχρι τις 20 Ιουλίου, περισσότερους από 154 εκατομμύρια ανθρώπους αφορούσαν οι προειδοποιήσεις ή συστάσεις για τη ζέστη σύμφωνα με το Εθνικό Ολοκληρωμένο Σύστημα Πληροφοριών Υγείας των ΗΠΑ.

 Σε Γιούτα και Οκλαχόμα καταρρίφθηκαν και τα δύο μακροχρόνια ρεκόρ για τις περισσότερες συνεχόμενες ημέρες κατά τις οποίες οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 38 βαθμούς Κελσίου. Η Γιούτα είδε 16 συνεχόμενες ημέρες θερμοκρασιακών υψηλών, τις περισσότερες από τότε που η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ άρχισε να κρατά μετεωρολογικό αρχείο, το 1874.

Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τις καθημερινές υψηλές θερμοκρασίες στις 31 Ιουλίου 2022

Στα τέλη Ιουλίου η ζέστη συνεχίστηκε στις Μεγάλες Πεδιάδες και στα Νοτιοανατολικά, ενώ ανεβαίνει στα Δυτικά και Βορειοανατολικά. Το Νιούαρκ, στο Νιου Τζέρσεϊ, σημείωσε ένα ρεκόρ πέντε συνεχόμενων ημερών πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

Στις βορειοδυτικές πολιτείες, όπου πολλά σπίτια δεν διαθέτουν κλιματισμό, αναφέρθηκαν αρκετοί θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη. Οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 43°C στο Dallasport της Ουάσιγκτον και τους 46°C στο Medford του Όρεγκον.

Η υπερβολική ζέστη προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 700 Αμερικανών ετησίως κατά μέσο όρο τα τελευταία 30 χρόνια. Η ζέστη είναι η κύρια αιτία θανάτου που σχετίζεται με τις καιρικές συνθήκες στις ΗΠΑ, προκαλώντας περισσότερους θανάτους από τυφώνες, ανεμοστρόβιλους, πλημμύρες ή ακραίο κρύο.

Πηγή: NASA Earth Observatory