Καταιγίδα «Ciaran»: Θυελλώδεις άνεμοι σε Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία - Ριπές ανέμου έως και 180 χλμ/ώρα

Σφοδρή κακοκαιρία αναμένεται να πλήξει τη Δυτική Ευρώπη τις επόμενες ημέρες με κύριο χαρακτηριστικό τους θυελλώδεις ανέμους που αναμένεται να πλήξουν περιοχές της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας. Το βαρομετρικό χαμηλό που έχει σχηματιστεί στον Ατλαντικό, κινούμενο προς τα νότια της Αγγλίας, αναμένεται να ενισχυθεί προσεγγίζοντας ελάχιστη βαρομετρική πίεση ακόμη και κάτω από τα 950 hPa.

Η κακοκαιρία με το όνομα «Ciaran» προβλέπεται να προκαλέσει ριπές ανέμου ακόμη και πάνω από τα 180 χλμ την ώρα σε περιοχές της Δυτικής Γαλλίας (Εικόνα 1 & Εικόνα 2), όπου και αναμένονται οι περισσότερες ζημιές και καταστροφές. Πολλά ταξίδια αναμένεται να ακυρωθούν, ενώ γέφυρες και σιδηροδρομικές γραμμές αναμένεται να κλείσουν λόγω της καταιγίδας «Ciaran».

Επιπλέον, ένα σοβαρό πρόβλημα θα είναι και η παρουσία των φύλλων στα δέντρα. Λόγω της ηπιότητας του φθινοπώρου 2023 και στη Δυτική Ευρώπη, τα δέντρα βρίσκονται περίπου 10 ημέρες πίσω από τον χειμερινό λήθαργο. Έτσι, τα φύλλα παραμένουν παρόντα σε πολλά είδη. Η αντίσταση στον αέρα επομένως θα είναι ισχυρότερη και αυτό θα ωθήσει πολλά δέντρα στην πτώση τους.

Τέλος, κατά μήκος των ακτών του Ατλαντικού αναμένονται κύματα ύψους 6 έως 8 μέτρων, ενώ κατά μήκος των ακτών της Μάγχης αναμένονται κύματα ύψους περίπου 6 μέτρων.

Εικόνα 1. Μέγιστες ριπές ανέμου στην Ευρώπη στις 2 Νοεμβρίου 2023 από την καταιγίδα Ciaran που αναμένεται να πλήξει την Δυτική Ευρώπη.

Εικόνα 2. Μέγιστες ριπές ανέμου στην Ευρώπη στις 2 Νοεμβρίου 2023 από την καταιγίδα Ciaran στη Δυτική Ευρώπη.