Η παρακάτω εικόνα, η οποία ελήφθη στις 2 Φεβρουαρίου 2022 από έναν από τους δορυφόρους Copernicus Sentinel-2, δείχνει την πετρελαιοκηλίδα που εμφανίστηκε στις ακτές της προστατευόμενης ζώνης Ancón και των νησίδων Pescadores στο Περού.
Η πετρελαιοκηλίδα προκλήθηκε όταν ποσότητα άνω των 10.000 βαρελιών αργού πετρελαίου διέρρευσαν στον Ειρηνικό Ωκεανό από δεξαμενόπλοιο, κατά τη διάρκεια εργασιών φόρτωσης σε διυλιστήριο – το οποίο διαχειρίζεται η ισπανική εταιρεία πετρελαίου Repsol— κοντά στην πρωτεύουσα Λίμα, ως συνέπεια του κυματισμού από το τσουνάμι που προκλήθηκε από την ηφαιστειακή έκρηξη στην Τόνγκα.
Η πετρελαιοκηλίδα έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 20 παραλίες, σε πάνω από 41 χιλιόμετρα ακτογραμμή. Το πετρέλαιο έχει εισβάλει μέχρι στιγμής σε τρεις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές: την προστατευόμενη ζώνη Ancón, τις νησίδες Pescadores και την Punta Salinas.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Εθνικής Υπηρεσίας Προστατευόμενων Φυσικών Περιοχών του Περού (SERNANP), πρόκειται για την χειρότερη περιβαλλοντική καταστροφή που έχει βλάψει τις ακτές του Περού, επηρεάζοντας τη βιοποικιλότητα του φυσικού περιβάλλοντος. Ενώ έναν μήνα από το συμβάν οι παραλίες παραμένουν άδειες και οι εργασίες καθαρισμού προχωρούν αργά , οι επιστήμονες ζητούν επίσης από τη χώρα να σταματήσει την εξάρτησή της από το πετρέλαιο.
Πηγή: Ευρωπαϊκή Ένωση- αποστολή Copernicus, περιοδικό Nature