Κεντρική Ευρώπη: Σφοδρές χιονοπτώσεις και ψύχος στη Γερμανία - Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας καλύφθηκε από χιόνι

Σφοδρές χιονοπτώσεις και τσουχτερό κρύο επηρεάζουν το μεγαλύτερο μέρος της Κεντρικής Ευρώπης τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου 2023.

Οι έντονες χιονοπτώσεις που επικράτησαν σε περιοχές της Νότιας Γερμανίας κατά την διάρκεια του Σαββάτου 2 Δεκεμβρίου 2023 έντυσαν στα λευκά και μεγάλες πόλεις της Βαυαρίας. Στο Μόναχο το ύψος του χιονιού ξεπέρασε τα 40 εκατοστά, καταγράφοντας μία από τις πέντε μεγαλύτερες χιονοστρώσεις των τελευταίων 70 ετών καθώς και την μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί για το μήνα Δεκέμβριο (Εικόνα 1). Πολλά προβλήματα προκλήθηκαν στην περιοχή του Μονάχου από το μεγάλο όγκο του χιονιού με σπασμένα κλαδιά και δέντρα, όπως επίσης και με την ακύρωση πολλών δρομολογίων και το κλείσιμο του αεροδρομίου.

Εκτός των σφοδρών χιονοπτώσεων, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες καταγράφονται για 2η συνεχόμενη ημέρα σε περιοχές της Κεντρικής Ευρώπης και κυρίως σε περιοχές όπου υπήρξε χιονόστρωση, σε αντίθεση με την περιοχή των Βαλκανίων όπου σημειώθηκαν πολλά ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας για τον μήνα Δεκέμβριο, αφού η θερμοκρασία ξεπέρασε και τους 25°C (Εικόνα 2).

Εικόνα 1. Δορυφορική εικόνα μέρους της χιονισμένης Κεντρικής Ευρώπης στις 3 Δεκεμβρίου 2023, από το δορυφόρο TERRA της NASA. Πηγή δεδομένων: NASA. Επεξεργασία και οπτικοποίηση: climatebook.gr.

Εικόνα 2. Αποκλίσεις της μέγιστης θερμοκρασίας από το μέσο όρο της περιόδου 1991-2020 στην Ευρώπη στις 2 Δεκεμβρίου 2023. Πηγή δεδομένων: ERA5 • Copernicus. Επεξεργασία και οπτικοποίηση: climatebook.gr.

Πηγές δεδομένων: NASA, Copernicus.