Κίνα: Ο χειρότερος καύσωνας εδώ και 60 χρόνια αναγκάζει πολλά εργοστάσια να κλείσουν - Ρεκόρ θερμοκρασίας στις 18 Αυγούστου 2022

Η Κίνα αντιμετωπίζει το πιο σφοδρό κύμα καύσωνα των τελευταίων 60 ετών, με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 40°C σε δεκάδες πόλεις. Η υπερβολική ζέστη έχει προκαλέσει εκτίναξη της ζήτησης για κλιματισμό σε γραφεία και σπίτια, ασκώντας πίεση στο ηλεκτρικό δίκτυο. Η ξηρασία έχει επίσης εξαντλήσει τη στάθμη του νερού των ποταμών, μειώνοντας την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται σε υδροηλεκτρικούς σταθμούς.

Στην επαρχία Σιτσουάν της Κίνας δόθηκε εντολή να κλείσουν όλα τα εργοστάσια για έξι ημέρες για να μετριαστεί η έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή καθώς ο καύσωνας σαρώνει τη χώρα. Το Σιτσουάν είναι μια βασική τοποθεσία κατασκευής για τις βιομηχανίες ημιαγωγών και ηλιακών πάνελ και ο περιορισμός της ισχύος θα πλήξει εργοστάσια που ανήκουν σε μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες ηλεκτρονικών στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των προμηθευτών Apple (AAPL),  Foxconn και Intel (INTC). Η επαρχία είναι επίσης ο κόμβος εξόρυξης λιθίου της Κίνας βασικό συστατικό των μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων – και η διακοπή λειτουργίας μπορεί να αυξήσει το κόστος της πρώτης ύλης, αναφέρουν οι αναλυτές.

Επιπλέον, η έντονη ζέστη στην Κίνα έχει επίσης δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στις καλλιέργειες σε πολλές περιοχές της χώρας, ενισχύοντας τις πληθωριστικές πιέσεις τον περασμένο μήνα. «Επηρεαζόμενη από τη επίμονες υψηλές θερμοκρασίες σε πολλά μέρη, η τιμή των φρέσκων λαχανικών αυξήθηκε κατά 12.9% από έτος σε έτος, η οποία ήταν σημαντικά υψηλότερη από την ίδια περίοδο των προηγούμενων ετών», δήλωσε ο Fu Linghui, εκπρόσωπος του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022 στο Πεκίνο.

Τέλος, την Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022 σημειώθηκε ένα πολύ σημαντικό ρεκόρ θερμοκρασίας για την Κίνα. Πιο συγκεκριμένα το μεσημέρι της Πέμπτης, καταγράφηκε μέγιστη θερμοκρασία 45.0°C στην περιοχή Beibei του δήμου Chongqing. Αυτή η τιμή αποτελεί πλέον την υψηλότερη τιμή θερμοκρασίας στην Κίνα εκτός της πολύ συγκεκριμένης περιοχής του Xinjiang (σε συγκεκριμένους περιοχές του Turpan και της λίμνης Aydingkol, σημεία που προσεγγίζουν τους 49/50°C).

Στον παρακάτω χάρτη παρουσιάζεται η κατανομή των ακραίων υψηλών θερμοκρασιών σε όλη την Κίνα το διάστημα 1 Ιουνίου – 15 Αυγούστου 2022.

Εικόνα 1. Κατανομή των ακραίων υψηλών θερμοκρασιών σε όλη την Κίνα το διάστημα 1 Ιουνίου – 15 Αυγούστου 2022. Πηγή εικόνας: NCC

Πηγές: cnn.com, National Climate Center of China