Οι παρακάτω εικόνες από τους δορυφόρους Landsat 8 και 9 της NASA, οι οποίες ελήφθησαν κάθε χρόνο από το 2013 έως το 2022, δείχνουν αμμόλοφους να μετακινούνται στην έρημο Ναμίμπ στις νοτιοδυτικές ακτές της Αφρικής. Οι αμμόλοφοι έχουν μεταναστεύσει προς τα βόρεια κατά αρκετά χιλιόμετρα τις τελευταίες δεκαετίες, οδηγούμενοι κυρίως από τους επίμονους νότιους-νοτιοδυτικούς ανέμους της περιοχής.
Ερευνητές από το Desert Research Institute και το Smithsonian Institute χρησιμοποίησαν δορυφορικές παρατηρήσεις από το όργανο Advanced Spaceborne Thermal Emission and Reflection Radiometer (ASTER) του δορυφόρου Terra της NASA για να μελετήσουν την κίνηση των αμμόλοφων σε μια περίοδο οκτώ ετών και διαπίστωσαν ότι ο μέσος ρυθμός με τον οποίο κινούνταν οι αμμόλοφοι σε αυτήν την περιοχή κυμαινόταν από 7 έως 32 μέτρα ετησίως.
Οι μεγάλοι αμμόλοφοι τείνουν να διατηρούν το σχήμα τους, κινούμενοι κατά μέσο όρο περίπου 9 μέτρα ετησίως, σύμφωνα με τους ερευνητές. Μερικοί από τους μικρότερους αμμόλοφους μετατοπίζονταν πολύ πιο γρήγορα, με κάποιους να κινούνταν με ταχύτητα έως και 83 μέτρα ετησίως. Σε αντίθεση με τους μεγαλύτερους αμμόλοφους, οι μικρότερες αμμοθίνες τείνουν να εμφανίζονται και να εξαφανίζονται. Η παρακολούθηση των αμμόλοφων με δορυφορικές εικόνες για χρόνια και δεκαετίες αποκαλύπτει μικρότερους αμμόλοφους να αναδύονται τακτικά και ξεπερνούν τους μεγαλύτερους κινούμενους αμμόλοφους (barchan) σε σχήμα ημισελήνου.
«Πρόκειται για ένα πολύ υψηλής ενέργειας αιολικό δυναμικό με ισχυρούς νότιους ανέμους, ειδικά το καλοκαίρι του Νοτίου Ημισφαιρίου. Είναι μια από τις πιο θυελλώδεις ερημικές περιοχές στον κόσμο», δήλωσε ο Νικ Λάνκαστερ, ειδικός στους αμμόλοφους και επίτιμος καθηγητής έρευνας του Desert Research Institute. «Ως αποτέλεσμα, οι αμμόλοφοι της περιοχής Sperrgebiet στην έρημο Ναμίμπ είναι από τους πιο γρήγορα κινούμενους αμμόλοφους στον κόσμο».
Οι μικροί αμμόλοφοι μεταναστεύουν πιο γρήγορα από τους μεγάλους επειδή απλώς υπάρχει λιγότερο υλικό για να μετακινηθεί, πρόσθεσε ο Λάνκαστερ, σημειώνοντας ότι η μετανάστευση συμβαίνει επειδή η άμμος διαβρώνεται από την προσήνεμη πλευρά των αμμόλοφων και εναποτίθεται στην υπήνεμη όπου και ολισθαίνει.
Η παρακολούθηση της κίνησης των αμμόλοφων από το διάστημα είναι σημαντική, επειδή οι κινούμενοι αμμόλοφοι μπορούν να βλάψουν τις καλλιέργειες και τις υποδομές.
Πηγή: NASA Earth Observatory