«Κλιματικό χάος» στα οικοσυστήματα του Ηνωμένου Βασιλείου

Η απορύθμιση του κλίματος «προκαλεί χάος» στη φύση, σύμφωνα με το National Trust, μια οργάνωση που ασχολείται με τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Προειδοποιεί ότι καθώς η κλιματική αλλαγή ανατρέπει τον κανονικό ρυθμό αλλαγής των εποχών, καθιστά τα φυτά και την άγρια ζωή πιο ευαίσθητα στις ασθένειες.

«Οι σταδιακές αλλαγές που βιώνουμε όσον αφορά την επέκταση των εποχών μπορεί να μην φαίνονται πολύ σε μια περίοδο 12 μηνών, αλλά μέσα σε μια δεκαετία οι αλλαγές είναι εξαιρετικά σημαντικές», δήλωσε ο Ben McCarthy, επικεφαλής του Nature and Restoration Ecology στο National Trust.

Το 2023 σημειώθηκε μια σειρά από ρεκόρ θερμοκρασίας και τις υψηλότερες τιμές θερμοκρασίας της θάλασσας που έχουν καταγραφεί ποτέ στις ακτές του Ηνωμένου Βασιλείου. Ένας επίσης ασυνήθιστα ζεστός χειμώνας επέτρεψε σε παράσιτα και ασθένειες να ευδοκιμήσουν.

Εν τω μεταξύ, τα χαμηλά επίπεδα νερού σε ποτάμια, λίμνες, και ταμιευτήρες – που προκαλούνται από την έλλειψη βροχόπτωσης σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες – είναι ένας παράγοντας για την αυξημένη άνθηση των φυκών. Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό έχει οδηγήσει σε μαζικούς θανάτους ψαριών καθώς πέφτουν τα επίπεδα οξυγόνου, προκαλώντας ασφυξία.

Επιπρόσθετα, έντονα καιρικά φαινόμενα όπως οι κακοκαιρίες Babet και Ciaran κατέστρεψαν τοπία και ακτές σε όλη τη χώρα.

Οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν επίσης ωθήσει ορισμένους θάμνους να ανθίσουν νωρίς στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθιστώντας τους ευαίσθητους σε ξαφνικές πτώσεις της θερμοκρασίας – κάτι που επηρεάζει τους επικονιαστές και τα πουλιά που τρέφονται με τους σπόρους τους.

Το πιο εμβληματικό δέντρο του Ηνωμένου Βασιλείου, η βελανιδιά, ήδη πλήττεται από τις αυξανόμενες θερμοκρασίες, προειδοποιεί ο κ. McCarthy.

Οι ψυχρές περίοδοι είναι όλο και πιο μικρές σε διάρκεια, γεγονός που συχνά δεν αφήνει αρκετό χρόνο για να εξουδετερώσει τις ασθένειες.

Για παράδειγμα, ο πομπικός σκόρος, του οποίου οι κάμπιες κατακλύζουν τις βελανιδιές, ευδοκιμούν σε αυτές τις σύντομες περιόδους ψύχους κάνοντας τις βελανιδιές πιο ευάλωτες στην επίθεση από άλλα παράσιτα, λέει. Αυτό το είδος σκόρου μεταναστεύει συνεχώς προς τα βόρεια γεωγραφικά πλάτη, μέσω της Ευρώπης, από το παραδοσιακό σπίτι του στη Μεσόγειο καθώς το κλίμα της ηπείρου θερμαίνεται.

Τα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη, όπως διάφορα τρωκτικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, απειλούνται ιδιαίτερα. Βγαίνουν από τον χειμερινό τους ύπνο νωρίτερα και μπορούν γρήγορα να εξαντλήσουν τα εναπομείναντα ζωτικά αποθέματα της ενέργειάς τους.

Το National Trust επισημαίνει επίσης ότι τα κόκκινα ελάφια σε ορισμένες περιοχές γίνονται σεξουαλικά ενεργά αργότερα μέσα στο έτος, έτσι τα μοσχάρια γεννιούνται το φθινόπωρο και όχι το καλοκαίρι. “Αυτές οι καιρικές συνθήκες αφαιρούν τη θερμότητα και την ενέργεια από οτιδήποτε και απλώς τα ελάφια δεν μπορούν να επιβιώσουν. Επομένως, βλέπουμε υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας” εξηγεί ο Simon Powne, διευθυντής στο National Trust.

Επισημαίνει ακόμη τα ακραία ρεκόρ θερμοκρασίας και τους καύσωνες που έχουν καταστρέψει περιοχές της Ευρώπης το 2023 και προειδοποιεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανό να αντιμετωπίσει όλο και πιο ακραίες καιρικές συνθήκες τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: BBC