Ξηρασία πλήττει την Ευρώπη και τις ΗΠΑ

Η ξηρασία σπάνια λαμβάνει άμεση κάλυψη από τα δελτία ειδήσεων και hashtags στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως άλλα ακραία καιρικά γεγονότα. Ωστόσο, έχει μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομία και την κοινωνία. Η τρέχουσα ξηρασία στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ πλησιάζει σε ιστορικά επίπεδα με άμεσες περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις.

Η έλλειψη βροχοπτώσεων συνδέεται με υδρολογική ξηρασία (μειωμένη στάθμη ποταμών, λιμνών και του υδροφόρου ορίζοντα γενικότερα) με χαμηλή παροχή νερού στα νοικοκυριά (και χαμηλής ποιότητας νερό), προβλήματα με την άρδευση των καλλιεργειών, χαμηλή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (υδροηλεκτρική ενέργεια ή ψύξη εργοστασίων) και δυσκολίες στις παραποτάμιες συγκοινωνίες.

Σε μια έκθεση που εκδόθηκε από το Εθνικό Κέντρο Περιβαλλοντικών Πληροφοριών (NCEI) της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ (NOAA) στα μέσα Απριλίου, η Υπηρεσία σημείωσε ότι, «Η τρέχουσα πολυετής ξηρασία στις Δυτικές ΗΠΑ είναι η πιο εκτεταμένη και έντονη ξηρασία στην 22χρονη ιστορία του Παρατηρητήριο Ξηρασίας των ΗΠΑ». Για τους πρώτους τρεις μήνες του έτους (2022), η έλλειψη βροχοπτώσεων φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ. Η πολιτεία του Τέξας βιώνει την πιο ξηρή χρονική περίοδο Σεπτεμβρίου-Μαρτίου που έχει καταγραφεί ποτέ (αρχή καταγραφών το 1895).

Η NOAA επισημαίνει επίσης ότι καθώς η υγρή περίοδος του έτους τελειώνει σε τμήματα των ΗΠΑ, με κάτω από το μέσο όρο χιονοκάλυψη και δεξαμενές νερού κοντά σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, αυξάνονται οι ανησυχίες για επέκταση και εντατικοποίηση της ξηρασίας και των ελλειμμάτων υδάτινων πόρων. Εν ολίγοις, η κρίσιμη περίοδος για την αναπλήρωση της υδροδότησης των Δυτικών ΗΠΑ τελειώνει στις αρχές Μαΐου, και υπάρχουν ενδείξεις ότι η ξηρασία θα συνεχίσει να εντείνεται τους επόμενους μήνες.

Οι συνέπειες μιας ξηρασίας σε τόσο μεγάλες εκτάσεις είναι πολυσήμαντες. Ορισμένες από τις πιο πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές των ΗΠΑ έχουν ήδη μειωμένη παροχή νερού. Μεγάλο μέρος της αγροτικής παραγωγής προέρχεται από την Κεντρική Κοιλάδα της Καλιφόρνια που πλήττεται από πολυετή ξηρασία.

Το επόμενο γράφημα δείχνει τις τελευταίες παρατηρήσεις της ανωμαλίας της υγρασίας του εδάφους στην Ευρώπη, με βάση δεδομένα από την Υπηρεσία Παρακολούθησης και Πρόβλεψης Πλημμυρών (EFAS) του Copernicus Emergency Management System, στις 18 Απριλίου 2022. Τα πορτοκαλί και τα κόκκινα χρώματα στο υπόμνημα υποδεικνύουν πολύ χαμηλά έως εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα υγρασία του εδάφους. Πιο συγκεκριμένα στη Γαλλία και τη Βόρεια Ιταλία, περίπου το 20% των ποταμών έχουν 40% μικρότερη ροή από την κανονική και το ύψος βροχόπτωσης μέχρι στιγμής από τον Ιανουάριο είναι έως και 75% μικρότερο από τα φυσιολογικά επίπεδα των τελευταίων 30 ετών.