Κύμα υψηλών θερμοκρασιών στην Αρκτική εντείνει το λιώσιμο των πάγων στο Σβάλμπαρντ

Οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται το καλοκαίρι του 2022 επηρεάζουν και την Αρκτική. Από την 1η Αυγούστου 2022 οι θερμοκρασίες που καταγράφονται στο αρχιπέλαγος Svalbard της Νορβηγίας, το οποίο που βρίσκεται βόρεια της ηπειρωτικής Ευρώπης, είναι περίπου 5°C υψηλότερες από τις τιμές αναφοράς (δηλαδή σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 1981-2010 για την ίδια ημέρα). Αποτέλεσμα είναι η έντονη τήξη των πάγων και η σχετική άνοδος της στάθμης της θάλασσας.

Στην εικόνα που ακολουθεί και η οποία ελήφθη από έναν εκ των δορυφόρων Sentinel-2 του προγράμματος Copernicus στις 31 Ιουλίου 2022, αποκαλύπτει την μεγάλη απόρριψη ιζήματος στην Αρκτική Θάλασσα, στα ανοιχτά της ακτής του Σβάλμπαρντ, η οποία προκαλείται από την ταχεία τήξη του χιονιού και του πάγου.

Credit: European Union, Copernicus Sentinel-2 imagery

Τα δεδομένα που λαμβάνονται από τους δορυφόρους Sentinel του προγράμματος Copernicus χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων και για την ανίχνευση αλλαγών στην επιφάνεια της γης καθώς και για την παρακολούθηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές όπως η Αρκτική.

 

ΠΗΓΗ πληροφοριών και εικόνων: https://www.copernicus.eu