Λήξη για τη φετινή καταστροφική περίοδο τυφώνων του Ατλαντικού

 Η περίοδος των τυφώνων του Ατλαντικού 2022 έληξε επίσημα στις 30 Νοεμβρίου, όμως οι επιπτώσεις των τυφώνων Ian, Nicole και Fiona – οι οποίοι προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στις ακτές της Φλόριντα και στο Πουέρτο Ρίκο, αντίστοιχα – θα συνεχίσουν να γίνονται αισθητές πολύ μετά το τέλος της φετινής περιόδου. Συνολικά, κατά τη διάρκεια της περιόδου των τυφώνων του 2022 σημειώθηκαν 14 τροπικές καταιγίδες με ονομασία (άνεμοι πάνω από 63 km/h), από τις οποίες οι οκτώ αναβαθμίστηκαν σε τυφώνες (ένταση ανέμων πάνω από 120 km/h) και δύο εντάθηκαν σε μεγάλους τυφώνες με ανέμους έντασης πάνω από 180 km/h. Μια μέση περίοδος τυφώνων έχει 14  τροπικές καταιγίδες με ονομασία, επτά τυφώνες και τρεις μεγάλους τυφώνες.

Η ονομαστική λίστα με τις 14 τροπικές καταιγίδες που έχουν σημειωθεί κατά την περίοδο των τυφώνων του Ατλαντικού 2022. ( Πηγή: NOAA)

Η περίοδος τυφώνων Ατλαντικού του 2022 περιλάμβανε τρεις τυφώνες που επηρέασαν τις παράκτιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας των ΗΠΑ. Ο τυφώνας Ian έφτασε στην ξηρά πρώτα ως καταιγίδα κατηγορίας 4 της κλίμακας ανέμων Saffir-Simpson, στο Κάγιο Κόστα της Φλόριντα και ξανά ως κατηγορία 1 στο Τζορτζτάουν της Νότιας Καρολίνας. Ως κατηγορία 4 με μέγιστους ανέμους έντασης 240 km/h, ο τυφώνας Ian ισοδυναμεί με τον πέμπτο ισχυρότερο τυφώνα που έχει φτάσει ποτέ στις Η.Π.Α. Ο τυφώνας Nicole  κατηγορίας 1 έπληξε το βόρειο νησί Hutchinson της Φλόριντα ενώ και ο τυφώνας Fiona έφτασε στην ξηρά ως τυφώνας κατηγορίας 1 κοντά στην Punta Tocon του Πουέρτο Ρίκο.

Σύνοψη όλων των τροπικών καταιγίδων που σχηματίστηκαν κατά την περίοδο των τυφώνων του Ατλαντικού 2022. (Πηγή: NOAA)

 Μετά από μια ήρεμη περίοδο τον Αύγουστο, η δραστηριότητα αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο με επτά τροπικές καταιγίδες με ονομασία, συμπεριλαμβανομένων των δύο μεγάλων τυφώνων – Fiona και Ian . Η περίοδος αυτή περιελάμβανε επίσης μια σπάνια τροπική καταιγίδα στα τέλη της εποχής με τον τυφώνα Νικόλ να πλήττει στις 10 Νοεμβρίου τις ανατολικές ακτές της Φλόριντα.

Πηγή: National Oceanic and Atmospheric Administration