Λήξη της φετινής έντονης περιόδου των τυφώνων του Ατλαντικού

Η 30η Νοεμβρίου κάθε έτους, σηματοδοτεί το επίσημο τέλος της περιόδου των τυφώνων του Ατλαντικού. Το 2021 σημειώθηκαν 21 τροπικές καταιγίδες με ονομασία (με ανέμους έντασης πάνω από 62 km/h), συμπεριλαμβανομένων επτά τυφώνων (άνεμοι εντάσεως πάνω από 119 km/h) εκ των οποίων οι τέσσερις ήταν μεγάλοι τυφώνες (άνεμοι εντάσεως πάνω από 178 km/h). 

Η φετινή περίοδος ήταν η τρίτη πιο ενεργή περίοδος τυφώνων Ατλαντικού που έχει καταγραφεί, με βάση τον αριθμό των τροπικών καταιγίδων με ονομασία, και η έκτη συνεχόμενη περίοδος τυφώνων στον Ατλαντικό με δραστηριότητα πέρα ​​από το κανονικό, ενώ ήταν η πρώτη φορά που δύο διαδοχικές εποχές τυφώνων εξάντλησαν τη λίστα με τα 21 ονόματα τροπικών καταιγίδων

 Για το 2021 είχε προβλεφθεί από το Κέντρο Πρόβλεψης Κλίματος της NOAA -τμήμα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ σε σχετικά ενημερωτικά δελτία του Μαΐου και Αυγούστου, με ακρίβεια η δραστηριότητα άνω του μέσου όρου. Η δραστηριότητα το 2021 ξεκίνησε νωρίς και αυξήθηκε γρήγορα, καθώς ήταν η έβδομη συνεχόμενη χρονιά κατά την οποία μια τροπική καταιγίδα σχηματίζεται πριν από την επίσημη έναρξη της περιόδου (1η Ιουνίου). 

 Ο Μάθιου Ρόζενκρανς, επικεφαλής προγνώσεων εποχιακών τυφώνων στο Κέντρο Πρόβλεψης Κλίματος της NOAA, δήλωσε: «Οι κλιματικοί παράγοντες, όπως η La Niña, οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας πάνω από τις κανονικέςκαι οι βροχοπτώσεις των μουσώνων της Δυτικής Αφρικής ήταν οι κύριοι παράγοντες για αυτήν την εποχή των τυφώνων με δραστηριότητα άνω του μέσου όρου».

Πηγή: Εθνική Διεύθυνση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ- NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration)