Μειώνεται η ένταση των ακραία ψυχρών περιόδων στη Σκανδιναβία

Στις αρχές Ιανουαρίου 2024, η Σκανδιναβία βίωσε ασυνήθιστα χαμηλές τιμές θερμοκρασίας. Τιμές κάτω από -40 °C καταγράφηκαν για αρκετές ημέρες στη Βόρεια Σουηδία, με τη χαμηλότερη ένδειξη να είναι -43,6 °C στο Kvikkjokk-Årrenjarka στις 3 Ιανουαρίου. Πρόκειται για νέο ρεκόρ για τον σταθμό, καθώς και την πιο χαμηλή θερμοκρασία που καταγράφηκε στη Σουηδία τα τελευταία 25 χρόνια, όμως όχι πρωτόγνωρες συνθήκες για μεγάλο μέρος της Σκανδιναβίας.

Σε ορισμένες περιοχές, η ημερήσια μέση θερμοκρασία ήταν κάτω από -40 °C επί τρεις συνεχόμενες ημέρες. Στη συνέχεια, οι ψυχρές αέριες μάζες κινήθηκαν προς τα νότια, με θερμοκρασίες κάτω από -30 °C στην Κεντρική Σουηδία το Σαββατοκύριακο 6-7 Ιανουαρίου 2024. Και η Νορβηγία, η Φινλανδία και οι υπόλοιπες χώρες της Βαλτικής αντιμετώπισαν επίσης εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Το κρύο συνέπεσε με χιονοπτώσεις σε αρκετές περιοχές, οι οποίες οδήγησαν σε σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα, με την κυκλοφορία των τρένων στη Βόρεια Σουηδία να διακόπτεται για αρκετές ημέρες και οι οδηγοί να έχουν αποκλειστεί σε αυτοκινητόδρομους στη Σουηδία και στη Δανία. Υπήρξαν επίσης αναφορές για εκτεταμένες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και τροχαία ατυχήματα.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Climameter, αυτό το κύμα ψύχους στη Σκανδιναβία θα ήταν έως και 5 °C πιο ψυχρό χωρίς την επίδραση της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής. Συγκρίνοντας τα μοτίβα ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας που προκαλούσαν παρόμοιες καιρικές συνθήκες την περίοδο 1979-2000 με την περίοδο 2000-2021, οι επιστήμονες του Climameter είδαν ότι πλέον τα υψηλά βαρομετρικά συστήματα εντοπίζονται πιο δυτικά και είναι πιο ισχυρά κατά περίπου 5 hPa. Αυτό οδηγεί στις υψηλότερες θερμοκρασίες ειδικά στη Νότια Σκανδιναβία, όπου ζει και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Πηγή: Climameter