Met Office: Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν κίνδυνο θερμικής καταπόνησης από αύξηση 2°C πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής

Ο αριθμός των ανθρώπων σε περιοχές σε όλο τον κόσμο που πλήττονται από ακραία θερμική καταπόνηση (extreme heat stress) –έναν δυνητικά θανατηφόρο συνδυασμό ζέστης και υγρασίας– θα μπορούσε να αυξηθεί σχεδόν 15 φορές εάν η άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη φτάσει τους 2°C σε σύγκριση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής.

Στις νέες θερμοκρασιακές συνθήκες – σύμφωνα με νέα στοιχεία από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου- Met Office, ο αριθμός των ανθρώπων που θα πλήττονται από ακραία θερμική καταπόνηση θα αυξηθει από 68 εκατομμύρια σήμερα, σε περίπου ένα δισεκατομμύριο. Μια αντίστοιχη άνοδος 4°C θα μπορούσε να πλήξει σχεδόν το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού, το οποίο διαμένει στις περιοχές που δυνητικά επηρεάζονται.

Ο δείκτης δυσφορίας WBGT (Wet Bulb Globe Temperature – Θερμοκρασία υγρού και σφαιρικού θερμομέτρου) χρησιμοποιείται για αυτήν την αξιολόγηση του κινδύνου θερμικής καταπόνησης στον άνθρωπο, η οποία εξαρτάται τόσο από τη θερμοκρασία όσο και από την υγρασία. Η θερμοκρασία WBGT αποτελεί μέρος του διεθνούς προτύπου για τη μέτρηση της θερμικής καταπόνησης σε περιβάλλοντα εργασίας, με τις τιμές πάνω από 32°C να ορίζουν την κατάσταση “ακραίου κινδύνου”. Στο επίπεδο αυτό, τα ευάλωτα μέλη του πληθυσμού και τα άτομα με χειρονακτικές, υπαίθριες θέσεις εργασίας διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία. Πάνω από αυτά τα επίπεδα, συνιστάται αυξημένος χρόνος ανάπαυσης ανά ώρα, προκειμένου να αποφευχθεί η θερμική εξάντληση.

Ο πρώτος χάρτης δείχνει τις περιοχές όπου εμφανίζεται θερμοκρασία WBGT μεγαλύτερη από 32°C για περισσότερες από 10 ημέρες ετησίως στο σενάριο 4°C υπερθέρμανσης του πλανήτη (από το σύνολο δεδομένων CMIP5).

Ο δεύτερος χάρτης δείχνει τις περιοχές στις οποίες μπορούν να συμπέσουν πολλαπλές σοβαρές επιπτώσεις στο σενάριο των 4°C υπερθέρμανσης του πλανήτη πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Αυτές οι επιπτώσεις περιλαμβάνουν τον κίνδυνο ακραίας θερμικής καταπόνησης, τις πλημμύρες ποταμών, τον κίνδυνο ξηρασίας και πυρκαγιάς, καθώς και από έναν δείκτη της σημερινής επισιτιστικής ανασφάλειας. Οι μεμονωμένες περιοχές αφορούν τοποθεσίες ιδιαίτερης ανησυχίας, στις οποίες συμπίπτουν πολλαπλές σοβαρές επιπτώσεις από την υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 4°C.

Οι χάρτες των κινδύνων ξηρασίας, πλημμύρας και ζέστης προέρχονται από έρευνα διεθνούς ομάδας στο χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο HELIX (High End cLimate Impacts and eXtremes) υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου του Έξετερ. Η ομάδα του Met Office έκανε περαιτέρω ανάλυση για την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για να αξιολογήσει πού ανακύπτει η ταυτόχρονη παρουσία των πιο σοβαρών προβλεπόμενων επιπτώσεων και των πιο ευάλωτων περιοχών στην επισιτιστική ασφάλεια.

Πηγή: Met Office
Περισσότερα: https://www.metoffice.gov.uk/about-us/press-office/news/weather-and-climate/2021/2c-rise-to-put-one-in-eight-of-global-population-at-heat-stress-risk
Helixclimate.eu