Νέα καταστροφική δασική πυρκαγιά μαίνεται στη Νοτιοδυτική Γαλλία

Νέα πυρκαγιά μαίνεται στη Ζιρόντ και τη Λαντ, στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Η δασική πυρκαγιά ξέσπασε κοντά στο Hostens στις 9 Αυγούστου, περίπου 30 χλμ. νοτιοανατολικά του Μπορντό, καταστρέφοντας πολλά κτίρια και αναγκάζοντας περισσότερους από 10.000 κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Πάνω από χίλιοι πυροσβέστες συμμετέχουν στις προσπάθειες περιορισμού της πυρκαγιάς και η Γαλλία έχει ενεργοποιήσει τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ ενώ λαμβάνει υποστήριξη από έξι κράτη μέλη της ΕΕ.

Όπως φαίνεται στην παρακάτω απεικόνιση η οποία συνδυάζει την εικόνα που έλαβε ένας από τους δορυφόρους Copernicus Sentinel-2 στις 11 Αυγούστου και δεδομένα από την Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών του Copernicus (CEMS), η φωτιά ξεκίνησε σε μια περιοχή δίπλα σε αυτήν που είχε πληγεί από τις σοβαρές πυρκαγιές των αρχών του Ιουλίου του 2022 που είχε κάνει στάχτη περισσότερα από 180.000 στρέμματα  (18000 εκτάρια).

Για τη φωτιά αυτή ενεργοποιήθηκε η υπυρεσία ταχείας χαρτογράφησης της CEMS. Στους παρακάτω λεπτομερείς χάρτες με πορτοκαλί χρώμα φαίνονται οι καμένες περιοχές της πρόσφατης πυρκαγιάς ενώ με σκούρο καφέ αυτές από την πυρκαγιά της 21ης Ιουλίου 2022.


Πηγή, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποστολή Copernicus-2, Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών του Copernicus (CEMS)