Νέα μελέτη δείχνει ότι οι τυφώνες του Βόρειου Ατλαντικού έχουν αυξηθεί σε συχνότητα τα τελευταία 150 χρόνια

Μελετώντας απλά τα ιστορικά αρχεία καταγραφής των τυφώνων στον Βόρειο Ατλαντικό* που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1850, μπορεί εύκολα κάποιος να παρατηρήσει ότι οι τυφώνες γίνονται ολοένα και πιο συχνοί τα τελευταία 150 χρόνια.

Ωστόσο, οι επιστήμονες αμφισβήτησαν εάν αυτή η ανοδική τάση είναι αντανάκλαση της πραγματικότητας ή απλώς ένα τεχνικό κατασκεύασμα λανθασμένης τήρησης των αρχείων. Εάν οι ιχνηλάτες καταιγίδων του 19ου αιώνα είχαν πρόσβαση στην τεχνολογία του 21ου αιώνα, θα είχαν καταγράψει περισσότερους τυφώνες; Αυτή η εγγενής αβεβαιότητα εμπόδισε τους επιστήμονες να βασίζονται σε αυτά τα αρχεία για να μελετήσουν πώς το κλίμα επηρεάζει τη συχνότητα εμφάνισης των τυφώνων.

Μια νέα μελέτη του MIT που δημοσιεύτηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2021 στο Nature Communications χρησιμοποίησε μοντελοποίηση του κλίματος, αντί για καταγραφές τυφώνων, για να ανασυνθέσει την ιστορία των τυφώνων και των τροπικών κυκλώνων σε όλο τον κόσμο. Η μελέτη διαπιστώνει ότι οι τυφώνες του Βόρειου Ατλαντικού έχουν πράγματι αυξηθεί σε συχνότητα τα τελευταία 150 χρόνια, παρομοίως με ό,τι έχουν δείξει τα ιστορικά αρχεία.

Ειδικότερα, οι ισχυροί τυφώνες είναι πιο συχνοί σήμερα από ό,τι στο παρελθόν. Και εκείνοι που πλήττουν τις ακτές της Βόρειας Αμερικής έχουν γίνει πιο ισχυροί, προκαλώντας περισσότερες καταστροφές από ό,τι πριν έναν αιώνα.

Περιέργως, ενώ ο Βόρειος Ατλαντικός έχει βιώσει μια συνολική αύξηση στη δραστηριότητα των τροπικών κυκλώνων, η ίδια τάση δεν παρατηρήθηκε στον υπόλοιπο κόσμο. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η συχνότητα των τροπικών κυκλώνων παγκοσμίως δεν έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία 150 χρόνια.

*Η πιο ολοκληρωμένη καταγραφή των τροπικών κυκλώνων συγκεντρώνεται σε μια βάση δεδομένων που είναι γνωστή ως International Best Track Archive for Climate Stewardship (IBTrACS). Αυτό το ιστορικό αρχείο περιλαμβάνει σύγχρονες μετρήσεις από δορυφόρους και αεροσκάφη που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1940. Τα παλαιότερα αρχεία της βάσης δεδομένων βασίζονται σε αναφορές από πλοία και νησιά που έτυχε να βρίσκονται σε τροχιά τυφώνα. Αυτά τα προηγούμενα αρχεία χρονολογούνται από το 1851 και συνολικά η βάση δεδομένων δείχνει μια αύξηση στη δραστηριότητα των τυφώνων στον Βόρειο Ατλαντικό τα τελευταία 150 χρόνια.

Πηγή: Nature Communications