ΝΟΑΑ: Επιλεγμένες κλιματικές αποκλίσεις και γεγονότα για τον Απρίλιο του 2022

Παγκόσμια μέση θερμοκρασία

Η μέση παγκόσμια επιφανειακή θερμοκρασία για τον Μάρτιο του 2022 ήταν η 5η υψηλότερη για μήνα Απρίλιο, ισοδύναμα με το 2010, στα παγκόσμια κλιματικά αρχεία της ΝΟΑΑ που χρονολογούνται από το 1880.

Έκταση του θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής

Η έκταση του θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής τον Απρίλιο του 2022, βρέθηκε κατά 4.3% κάτω από τον αντίστοιχο μέσο όρο της περιόδου 1981-2010 και ήταν η 11η μικρότερη έκταση για μήνα Απρίλιο.

Ευρώπη

 Αν και ο Απρίλιος του 2022 ήταν θερμότερος από τον μέσο όρο, δεν βρέθηκε μέσα στους 20 θερμότερους Απριλίους που έχουν καταγραφεί. 

Ασία

Θερμοκρασίες ρεκόρ Απριλίου σημειώθηκαν σε μεγάλο μέρος της νότιας Ασίας. Κατά μέσο όρο συνολικά, η Ασία είχε τον θερμότερο Απρίλιο στα χρονικά.

Πακιστάν και Ινδία

Ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες επηρέασαν την Ινδία και το Πακιστάν προς τα τέλη του Απρίλη. Σε πολλές περιοχές καταρρίφθηκαν ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών για τον μήνα.

Βόρεια Αμερική

Στη Βόρεια Αμερική καταγράφηκε ο πιο κρύος Απρίλιος από το 2018.

Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Ξηρές και θερμές συνθήκες και σφοδροί άνεμοι συνέναλαν στην ανάπτυξη πυρκαγιών στις Νοτιοδυτικές Πολιτείες. 

Νότια Αμερική

Ο Απρίλιος του 2022, ήταν ο 12ος θερμότερος Απρίλιος στα χρονικά για τη Νότια Αμερική.

Κολομβία 

Πολλά περιστατικά έντονων βροχοπτώσεων σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του μήνα, προκαλώντας καταστροφικές κατολισθήσεις και επικίνδυνες πλημμύρες.  

Αφρική

Η Αφρική κατέγραψε τον 9ο θερμότερο Απρίλιο στα χρονικά, ισοδύναμα με το 2003.

Νότια Αφρική

Ρεκόρ βροχόπτωσης σημειώθηκε σε μέρη στα ανατολικά της χώρας στο διάστημα 9-13 Απριλίου. Οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν πλημμύρες που κατέστρεψαν κτίρια, γέφυρες και δρόμους.  

Αυστραλία

Η Αυστραλία είχε τον έβδομο θερμότερο Απρίλιο που έχει καταγραφεί.

Νέα Ζηλανδία

Η Νέα Ζηλανδία βίωσε έναν ξηρο και θερμό Απρίλιο. Η χώρα κατέγραψε τον θερμότερο Απρίλιο από το 2006, ενώ για πολλές περιοχές ήταν ο ξηροτερος Απρίλιος στα χρονικά.

Έκταση θαλάσσιου πάγου της Ανταρκτικής

Η έκταση του πάγου της Ανταρκτικής για τον Μάρτιο του 2022 ήταν 30% κάτω από τον μέσο όρο, ισοδύναμα με το 1981, ως η 4η μικρότερη έκταση Απριλίου στα χρονικά.

Παγκόσμια κυκλωνική δραστηριότητα

Τον Απρίλιο του 2022 σημειώθηκε παγκοσμίως άνω του μέσου όρου δραστηριότητα κυκλώνων, με συνολικά πέντε τροπικές καταιγίδες με ονομασία.

Τροπική καταιγίδα “Megi”

  H τροπική καταιγίδα “Megi” έφερε σφοδρούς ανέμους και έντονες βροχοπτώσεις σε περιοχές των Φιλιππίνων, οι οποίες προκάλεσαν φονικές κατολισθήσεις.  

Πηγή: Εθνική Διεύθυνση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ -NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration).