ΝΟΑΑ: Επιλεγμένες κλιματικές αποκλίσεις και γεγονότα για τον Μάρτιο του 2022

Παγκόσμια μέση θερμοκρασία

Η μέση παγκόσμια επιφανειακή θερμοκρασία για τον Μάρτιο του 2022 ήταν η 5η υψηλότερη για μήνα Μάρτιο στα παγκόσμια κλιματικά αρχεία της ΝΟΑΑ που χρονολογούνται από το 1880.

Έκταση του θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής

Η έκταση του θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής τον Μάρτιο του 2022, βρέθηκε κατά 5.4% κάτω από τον αντίστοιχο μέσο όρο της περιόδου 1981-2010 και ήταν η 9η μικρότερη έκταση για μήνα Μάρτιο.

Ευρώπη

Ο Μάρτιος του 2022 ήταν ξηρότερος από τον μέσο όρο σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, με εξαίρεση την Ιβηρική Χερσόνησο που σημειώθηκαν συνθήκες πιο υγρές από το μέσο όρο. Στο σύνολο της Ισπανίας καταγράφηκε υετός διπλάσιος από τον μέσο όρο Μαρτίου.

Ασία

Θερμοκρασίες ρεκόρ Μαρτίου σημειώθηκαν σε μεγάλο μέρος της νότιας Ασίας. Κατά μέσο όρο συνολικά, η Ασία είχε τον ένατο θερμότερο Μάρτιο στα χρονικά.

Βόρεια Αμερική

Ενώ σε μεγάλο μέρος της ηπείρου επικράτησαν θερμοκρασίες Μαρτίου υψηλότερες από τις μέσες τιμές, ορισμένες περιοχές της κεντρικής Βόρειας Αμερικής είχαν συνθήκες λίγο πιο ψυχρές από τον μέσο όρο.

Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Πολλές κακοκαιρίες προκάλεσαν ισχυρούς και καταστροφικούς ανέμους κατά τη διάρκεια του Μαρτίου.

Νότια Αμερική

Παρότι ο Μάρτιος ήταν θερμότερος από το κανονικό, η θερμοκρασιακή απόκλιση για τον Μάρτιο του 2022 για τη Νότια Αμερική ήταν η μικρότερη από τον Μάρτιο του 2014 .

Αφρική

Η Αφρική είχε έναν Μάρτιο θερμότερο από τον μέσο όρο. Ωστόσο, σημειώθηκε η μικρότερη θερμοκρασιακή απόκλιση Μαρτίου από τον Μάρτιο του 2015.  

Αυστραλία

Η Αυστραλία είχε τον πέμπτο θερμότερο Μάρτιο που έχει καταγραφεί.

Νέα Ζηλανδία

Ο Μάρτιος του 2022 ήταν ο όγδοος θερμότερος Μάρτιος που έχει καταγραφεί στη Νέα Ζηλανδία.

Ανταρκτική

Ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν σε μέρη της Ανταρκτικής στα μέσα Μαρτίου, με αρκετές τοποθεσίες να σημειώνουν νέα ρεκόρ θερμοκρασίας Μαρτίου.

Παγκόσμια κυκλωνική δραστηριότητα

Τον Μάρτιο του 2022 σημειώθηκε παγκοσμίως δραστηριότητα κυκλώνων άνω του μέσου όρου με συνολικά εννέα τροπικές καταιγίδες με ονομασία.

Κυκλώνας “Gombe”

 Ο τροπικός κυκλώνας Gombe ήταν ισοδύναμος με τυφώνα κατηγορίας 3 στην κλίμακα Saffir-Simpson όταν έπληξε τη βόρεια Μοζαμβίκη στις 11 Μαρτίου 2022. Ο κυκλώνας συνοδευόταν από καταστροφικούς ανέμους και ισχυρές βροχοπτώσεις στην περιοχή (στον χάρτη σημειώνεται η πορεία που διέγραψε στον Ινδικό Ωκεανό -από ανατολικά προς τα δυτικά.)

Έκταση θαλάσσιου πάγου της Ανταρκτικής

Η έκταση του πάγου της Ανταρκτικής για τον Μάρτιο του 2022 βρέθηκε σε σχεδόν ρεκόρ χαμηλού, στα 30% κάτω από τον μέσο όρο. Μόνο τον Μάρτιο του 2017 καταγράφηκε μικρότερη έκταση Μαρτίου.

Πηγή: Εθνική Διεύθυνση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ -NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration).